- Pieczywo: z pełnego ziarna
(żytnie, orkiszowe, wieloziarniste, jaglane, gryczane itp)
- Kasze gruboziarniste: pęczak, jęczmienna, jaglana, gryczana, bulgur
- Ryż: brązowy, dziki, jaśminowy, paraboiled
- Makarony: z pełnego ziarna
(razowe, gryczane, pełnoziarniste)
- Płatki: owsiane, jaglane, gryczane, orkiszowe
- Ziemniaki: gotowane tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach, pieczone bez dodatku tłuszczu
- Pieczywo: pszenne, pieczywo cukiernicze, pieczywo chrupkie (wafle kukurydziane, ryżowe)
- Kasze drobnoziarniste: manna, kuskus, jęczmienna perłowa
Ryż: biały
- Makarony: pszenne
- Płatki: musli, śniadaniowe
- Ziemniaki: puree, frytki
- Drożdżówki, ciasto francuskie, bułki maślane, biszkopty, ciasta, torty