Mięso dobrym źródłem witaminy B12
Witamina B12, czyli kobalamina, to witamina, która pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Witamina B12 bierze udział w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości. Szczególnie istotna jest u kobiet w ciąży oraz kobiet mających obfite miesiączki. Kobalamina zapewnia prawidłowy skurcz mięśni oraz właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza ryzyko depresji oraz zapobiega wahaniom nastroju. Ponadto uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Reguluje profil lipidowy, zmniejsza poziom cholesterolu LDL. Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i w szpiku kostnym, a stamtąd rozprowadzana po całym organizmie.
Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny suplementować tą witaminę, oczywiście w porozumieniu z lekarzem. W przeciwnym razie mogą mieć niedobory, które skutkować mogą licznymi dolegliwościami:
- niedokrwistością
- objawami neurologicznymi, takimi jak zaburzenia węchu, słuchu, drętwienie lub niedowład kończyn, zawroty głowy, zaburzenia pamięci
- objawami psychiatrycznymi, takimi jak depresja czy stany lękowe
- objawami ze strony układu pokarmowego: utratą masy ciała, biegunkami lub zaparciami, brakiem apetytu
Najlepsze źródła witaminy B12:
- mięso (wieprzowina, wołowina)
- dobrej jakości wędliny wieprzowe i wołowe
- podroby (między innymi nerki czy wątroba)
- ryby (między innymi sardynki czy szczupak)
- jajka
- sery dojrzewające
- produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry)
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay