Mięso dobrym źródłem witaminy B12

Witamina B12, czyli kobalamina, to witamina, która pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Witamina B12 bierze udział w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości. Szczególnie istotna jest u kobiet w ciąży oraz kobiet mających obfite miesiączki. Kobalamina zapewnia prawidłowy skurcz mięśni oraz właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza ryzyko depresji oraz zapobiega wahaniom nastroju. Ponadto uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Reguluje profil lipidowy, zmniejsza poziom cholesterolu LDL. Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i w szpiku kostnym, a stamtąd rozprowadzana po całym organizmie.

Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny suplementować tą witaminę, oczywiście  w porozumieniu z lekarzem. W przeciwnym razie mogą mieć niedobory, które skutkować mogą licznymi dolegliwościami:

  • niedokrwistością
  • objawami neurologicznymi, takimi jak zaburzenia węchu, słuchu, drętwienie lub niedowład kończyn, zawroty głowy, zaburzenia pamięci
  • objawami psychiatrycznymi, takimi jak depresja czy stany lękowe
  • objawami ze strony układu pokarmowego: utratą masy ciała, biegunkami lub zaparciami, brakiem apetytu

Najlepsze źródła witaminy B12:

  • mięso (wieprzowina, wołowina)
  • dobrej jakości wędliny wieprzowe i wołowe
  • podroby (między innymi nerki czy wątroba)
  • ryby (między innymi sardynki czy szczupak)
  • jajka
  • sery dojrzewające
  • produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry)

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay