Błędy żywieniowe obniżające odporność cz.1

Większość komórek układu odpornościowego występuje w przewodzie pokarmowym, dlatego tak istotne jest prawidłowe żywienie w kształtowaniu odporności. Właściwie zbilansowana dieta wzmocni organizm, zmniejszy zapadalność na infekcje, a w przypadku ich wystąpienia, skróci znacznie czas ich trwania i przyspieszy powrót do zdrowia. 

 

Umiar w jedzeniu

 

W procesach immunologicznych ważną rolę spełnia tkanka tłuszczowa. Jak pokazują badania niedożywienie kaloryczno-białkowe osłabia mechanizmy obronne organizmu. W czasie epidemii stosowanie diet ograniczających spożycie kalorii, różnego typu "diet cud" czy głodówek nie jest najlepszym pomysłem. W przypadku niedoborów żywieniowych obserwuje się zanik tkanki limfoidalnej, zmniejszenie ilości limfocytów śródnabłonkowych, zmniejszenie grasicy, migdałków, co skutkuje większą podatnością na infekcje. Równie niekorzystne co niedożywienie jest przejadanie się. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja procesom zapalnym, produkuje duże ilości adipokin prozapalnych i hamuje wytwarzanie substancji przeciwzapalnych. Nadwaga i otyłość negatywnie wpływa na działanie układu odpornościowego. 

 

Alkohol - czy tylko do odkażania?

 

W czasie epidemii koronawirusa spirytus i środki odkażające na bazie alkoholu cieszą się dużym zainteresowaniem. Ich skuteczność w zwalczaniu patogenów jest niepodważalna, ale ograniczona do działania powierzchniowego. Spożywanie alkoholu w celu ochrony przed koronawirusem jest nieskuteczne i może przynieść wręcz odwrotny skutek. Badacze wskazują zależność między nadmiernym  spożyciem alkoholu a sprawnością funkcjonowania układu odpornościowego. Podkreślają również, że nadużywanie alkoholu jest związane z rozwojem poważnych zaburzeń czynności narządów, na przykład ze zwiększoną częstotliwością występowania ARDS, zespołu ostrej niewydolności oddechowej, jednego z zagrożeń związanych z COVID-19.

 

Za mało warzyw i pełnego ziarna

 

Do utrzymania optymalnej formy układu immunologicznego potrzebne są witaminy oraz mikroelementy. Odpowiedni ich poziom zapewnimy sobie dobrze zbilansowana dietą, bogatą w warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Substancje immunomodulujące to witaminy: A, C, E, D3 oraz witaminy z grupy B. Witamina C znajduje się w dużych ilościach w papryce, natce pietruszki, dzikiej róży, czarnym bzie czy cytrusach. Witamina A występuje w wątróbce, maśle, mleku, serze. Źródłem witaminy E są oleje roślinne, jajka, ryby czy zarodki pszenne. Witamina D3 w naszej szerokości geograficznej powinna być suplementowana w okresie od września do kwietnia, gdyż jej podaż z diety w postaci jaj, ryb, i synteza w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego nie jest wystarczająca. Witaminy z grupy B dostarczą nam produkty zbożowe z pełnego ziarna. Do prawidłowej pracy układu odpornościowego potrzebne są także cynk (pieczywo z mąki całoziarnowej, gryka, sery podpuszczkowe), selen (orzechy, produkty zbożowe, ryby, produkty mleczne) oraz żelazo (produkty mięsne, zielone warzywa liściaste, zboża). 

 

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

 

fot: pixabay.com