Polskie minikiwi
Informacje podstawowe
Dostępność polskiego minikiwi
Minikiwi to owoce rośliny o nazwie aktinidia ostrolistna, którą od niedawna uprawia się w Polsce. Minikiwi nie są pokryte włochatą, brązową skórką (tak jak kiwi) i są wielkości pomidorków koktajlowych. Przybierają różne kolory - zielony, brązowy, czerwony lub nawet purpurowy. W sklepach minikiwi dostaniemy od końca sierpnia do połowy listopada.
Minikiwi są bogate w witaminę C i E oraz witaminy z grupy B. Zawierają także antyoksydanty w postaci flawonoidów, luteinę, beta-karoten oraz enzym proteolityczny - aktinidin. Dostarczają też makro- i mikroskładników takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo i cynk.[1]
Co znajdziesz w 100 gramach?
Czy wiesz, że…?
Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat!
Rola polskiego minikiwi w diecie i korzyści zdrowotne
Obecnie opublikowana jest mała ilość badań opisujących wpływ minikiwi na organizm człowieka. Spożywanie minikiwi jest pomocne w chorobach układu pokarmowego - wykazano jego korzystne działanie na wzrost właściwej flory bakteryjnej w jelitach i na hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii. Pomaga też jelitom trawić produkty mięsne.[3] Włączenie polskiego minikiwi do diety może też okazać się pomocne w zapobieganiu chorobom wywoływanym przez wolne rodniki, takie jak cukrzyca typu I i niektóre choroby sercowo-naczyniowe. Wczesne badania potwierdzają potencjał tego owocu w leczeniu hipercholesterolemii, niektórych rodzajów raka i niektórych chorób przewodu pokarmowego.[4]
Jak spożywać minikiwi?
Minikiwi - w przeciwieństwie do zwykłych kiwi - nie trzeba obierać ze skórki. Są świetnym dodatkiem zarówno do deserów, jak i do sałatek. Można z nich też wyprodukować nalewki i wino.
Przykładowe przepisy
Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskiego minikiwi, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!
Pomysł na włączenie czarnego bzu do diety w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego:
Babeczki jogurtowe z minikiwi
Składniki:
- 250 g mąki pszennej z gatunku płaskurka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 laski wanilii
- 50 g masła
- 1 szklanka minikiwi
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier).
- W drugiej misce wymieszać składniki mokre (roztopione masło, jajka, jogurt) i wydrążone ziarna wanilii.
- Wszystkie składniki, suche i mokre, wymieszać razem (dodając suche do mokrych).
- Formy do babeczek napełnić ciastem do ⅔ wysokości.
- Minikiwi przekroić na pół i zanurzyć w cieście.
- Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Polskie minikiwi można wykorzystać również do przygotowania:
- sałatki z szynką wieprzową, jabłkiem i minikiwi
- konfitury z minikiwi,
- sałatki owocowej z minikiwi,
- tarty z minikiwi.