- Pieczywo: z pełnego ziarna
(żytnie, orkiszowe, wieloziarniste, jaglane, gryczane itp.)
- Kasze gruboziarniste: pęczak, jęczmienna, jaglana, gryczana, bulgur
- Ryż: brązowy, dziki, jaśminowy, paraboiled
- Makarony: z pełnego ziarna
(razowe, gryczane, pełnoziarniste)
-
Ziemniaki: gotowane tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach, pieczone bez dodatku tłuszczu
- Płatki: owsiane, jaglane, gryczane
- Pieczywo: pszenne, pieczywo cukiernicze, pieczywo chrupkie (wafle kukurydziane, ryżowe)
- Kasze drobnoziarniste: manna, kuskus, jęczmienna perłowa
-
Ryż: biały
-
Makarony: pszenne
- Ziemniaki: puree, frytki
- Drożdżówki, ciasto francuskie, bułki maślane, biszkopty, ciasta, torty
- Płatki: musli, śniadaniowe