- produkty zbożowe przeznaczone dla osób z fenyloketonurią, niskobiałkowe
- płatki zbożowe
- pieczywo
- pieczywo cukiernicze
- mąki
- kasze
- makarony
Fenyloketonuria to wrodzona choroba metaboliczna wywołana niedoborem aktywności enzymu biorącego udział w przemianie fenyloalaniny w tyrozynę - hydroksylazy fenyloalaniny, lub jej kofaktora - tetrahydropiopteryny. Skutkiem tego jest podwyższone stężenie toksycznej fenyloalaniny w płynach ustrojowych i ośrodkowym układzie nerwowym. Do jej objawów należą: zahamowanie rozwoju psychoruchowego, małogłowie, nadpobudliwość.
Rodzice dziecka chorego na fenyloketonurię muszą zostać przeszkoleni w zakresie żywienia w tej chorobie, by wiedzieć w jaki sposób je karmić.
Produkty zbożowe
- produkty zbożowe przeznaczone dla osób z fenyloketonurią, niskobiałkowe
- płatki zbożowe
- pieczywo
- pieczywo cukiernicze
- mąki
- kasze
- makarony
Mleko i produkty mleczne, jajka
- strączki
- świeże i mrożone warzywa i owoce w dużych ilościach
- wszystkie
Mięso i wędliny
Ryby i owoce morza
- zamienniki jaj przeznaczone dla osób z fenyloketonurią
- podroby, wędliny, konserwy i galarety mięsne
- mięso białe i czerwone
- jaja
- ryby
Tłuszcze
- oleje roślinne: lniany, rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, wiesiołka
- margaryny wysokiej jakości (bezmleczne)
- masło
Orzechy i nasiona
-
- wszystkie
W razie wątpliwości dotyczących stosowania diety należy udać się na wizytę do dietetyka.