Błędy żywieniowe obniżające odporność cz.2

Jak wspomnieliśmy w pierwszej części artykułu, większość komórek układu odpornościowego występuje w przewodzie pokarmowym. Odpowiednio zbilansowana dieta pomoże mu prawidłowo funkcjonować. Spadnie ryzyko zapadalności na infekcje, a w przypadku ich wystąpienia, skróci się znacznie czas ich trwania i przyspieszy się proces rekonwalescencji. Jakie jeszcze błędy żywieniowe obniżają odporność?

 

Za dużo cukru

 

Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy jak dużo cukru spożywa w codziennej diecie. Cukier wbrew pozorom znajduje się nie tylko w ciastkach, czekoladkach czy cukierkach, ale także w wodach smakowych, daniach gotowych czy ketchupie. Według "Health Services" Uniwersytetu z Kolumbii zjedzenie już 100 gramów cukru osłabia zdolność leukocytów do zwalczania wirusów i bakterii o 40%. Tak duży spadek skuteczności białych krwinek może utrzymywać się aż do 5 godzin po spożyciu słodkiego posiłku. 

 

Za mało błonnika

 

Zdaniem immunologów nasza odporność aż w 70% zależy od prawidłowej pracy jelit, warto więc zadbać o odpowiednią podaż błonnika. Błonnik, zwany inaczej włóknem pokarmowym, to pozostałość komórek roślinnych oporna na działanie enzymów trawiennych. Jedną z funkcji błonnika jest zwiększenie skuteczności trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Im więcej witamin i składników mineralnych zostanie przyswojonych, tym lepiej będzie pracować nasz układ odpornościowy. Błonnik stanowi też pożywkę dla dobrych bakterii znajdujących się w jelicie. Odpowiednio odżywiona flora bakteryjna jelit jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz właściwej syntezy witamin z grupy B oraz witaminy K. Ponadto probiotyczne szczepy bakteryjne mają zdolność do wytwarzania bakteriocyn, które działają zabójczo na bakterie i wirusy. Dobrym źródłem błonnika są produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy i nasiona, owoce suszone oraz warzywa.

Prawidłowo skomponowana dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości substancji energetycznych oraz odżywczych, a także wspomagać pracę układu immunologicznego. Niestety często nasz jadłospis odbiega od idealnego, zawiera zbyt wiele wysokoprzetworzonych produktów, używek, zbyt mało świeżych warzyw, owoców, produktów zbożowych z całego ziarna. Niedobór składników bioaktywnych stymulujących układ odpornościowy skutkuje zwiększoną zapadalnością na różnego typu infekcje i choroby. W dobie pandemii koronawirusa w sposób szczególny powinniśmy zadbać o naszą odporność.

 

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

 

fot: pixabay.com