Agrest

Informacje podstawowe

Dostępność agrestu

Agrest to kolczasty krzew, który jest odmianą porzeczki. Jego owoce mogą być żółte, białe, zielone lub czerwone, charakteryzują się okrągłym kształtem i słodko-kwaśnym smakiem. Zbiory owoców przypadają - w zależności od odmiany - od końca czerwca do sierpnia.

Jak wybrać świeży agrest? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to, czy jest twardy i jędrny, a jego skórka niepomarszczona.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
44kcal
Tłuszcz
0.58g
Białko
0.88g
Węglowodany
10.18g
Błonnik
4.3g
Cukier
0.7g
Witamina C
27.7mg


Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

Agrest zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy A, C i E oraz z grupy B, a także minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Posiada też dość dużą zawartość kwasów organicznych takich jak kwas cytrynowy, kwas winowy oraz kwas jabłkowy. Należy do owoców o najwyższej zawartości luteiny, czyli żółtego barwnika z grupy karotenoidów o  właściwościach przeciwutleniających, który pomaga zapobiegać m.in. chorobom oczu.

 

Rola agrestu w diecie i korzyści zdrowotne

Witamina C zawarta w owocach agrestu pomaga zwalczać infekcje i leczyć stan zapalny. Agrest wspomaga trawienie oraz działa moczopędnie. Korzystnie wpływa na leczenie schorzeń takich jak choroba reumatyczna, dna moczanowa, stany zapalne skóry. Doskonale sprawdza się też w profilaktyce chorób układu krążenia - działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Zawarte w nim żelazo może być pomocne w leczeniu anemii.

 

Jak spożywać  i przechowywać agrest?

Agrest najlepiej spożywać na surowo, chociaż nadaje się także na przetwory - dżemy, konfitury, kompoty. Owoce najlepiej przechowywać w temperaturach chłodniczych - 0-7°C. 

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem agrestu, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie agrestu do diety w przypadku dny moczanowej:

 

JABŁKO PIECZONE Z KONFITURĄ Z ROKITNIKA I MUSEM AGRESTOWO- PORZECZKOWYM

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki konfitury z rokitnika
  • garść agrestu
  • 2 garści czerwonej porzeczki

 

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyć i osuszyć, odkroić górną część na 2/3 wysokości.
  2. Wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do środka dżem z rokitnika.
  3. Przykryć odkrojoną górną częścią jabłka, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach ok. 25 min, aż zmięknie.
  4. Agrest i porzeczki opłukać i zblendować na jednolity mus.
  5. Upieczone jabłka wyjąć z folii i zjeść polane musem owocowym.

 

Z agrestu można także przygotować:

  • dżem agrestowy,
  • kompot.