5 powodów, dla których warto jeść mięso wołowe

Mięso wołowe zawiera wysokowartościowe oraz łatwo przyswajalne białko. Zawartość białka w surowym mięsie wołowym wynosi 18-23%. Białko to charakteryzuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym. Mięso wołowe dostarcza także kolagenu – głównego składnika tkanki łącznej. Białka kolagenowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie stawów.  

Wołowina stanowi źródło kreatyny. Kreatyna wpływa na odnawianie cząsteczek adenozynotrójfosforanu w skrócie ATP, które są podstawowym nośnikiem energii w organizmie. Przy prawidłowej podaży kreatyny zwiększa się wydolność i wytrzymałość organizmu. Na odpowiednią ilość kreatyny w diecie zwracają uwagę sportowcy. Dodaje im ona sił w czasie treningów oraz pozwala na szybszą regenerację po wysiłku. Kreatyna zwiększa masę mięśniową oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. 

Wołowina stanowi dobre źródło witamin z grupy B. Warto zwrócić uwagę na wysoki poziom witaminy B6, która wpływa pozytywnie na pracę układu immunologicznego, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, przyspiesza metabolizm, reguluje ciśnienie krwi oraz skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego. Mięso wołowe to również źródło witaminy B12, która zapobiega niedokrwistości, wpływa pozytywnie na funkcje kognitywne, poprawia pamięć i koncentrację, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, chroni układ nerwowy. 

 

L-karnityna zawarta w mięsie wołowym przyspiesza metabolizm tłuszczów, jest wykorzystywana przez sportowców oraz osoby na diecie redukcyjnej. L-karnityna wykazuje także działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się organizmu. Wiąże metale ciężkie w organizmie i wspiera detoksykację.

 

Wołowina stanowi źródło potasu, magnezu i cynku. Pierwiastki te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie człowieka. Magnez wspiera pracę układu nerwowego, potas reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a cynk wspiera układ odpornościowy i poprawia stan włosów, skóry i paznokci. 

 

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay