NATURALNE PRODUKTY WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ

Produkty, które naturalnie wzmacniają odporność nazywane są immunostymulatorami, immunomodulatorami lub modyfikatorami odpowiedzi biologicznej. Do immunostymulatorów zalicza się produkty pochodzenia roślinnego, które wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pobudzają go do działania, zwiększają aktywność fagocytów oraz pobudzają komórki, które biorą udział w reakcjach obronnych.

Jakie produkty zaliczamy do immunostymulatorów?

Aronia

Silnym immunostymulatorem są owoce aronii. Aronia to bogate źródło polifenoli: flawonoidów, kwasów fenolowych i antocyjanów. Dostarcza dużych ilości witamin A, C, E oraz witamin z grupy B, a także minerałów: żelaza, miedzi, manganu, wapnia. Owoce aronii wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Antocyjany zawarte w aronii pełnią rolę obronną w procesach zapalnych, które mają miejsce w naszych organizmach. 

Maliny

Owoce maliny dostarczają dużych ilości witamin C i E oraz witamin z grupy B. Są świetnym źródłem potasu, wapnia, miedzi, manganu i żelaza. Dodatkowo są bogate w polifenole: flawonoidy, taniny, kwasy fenolowe, antocyjany. Napar lub sok z malin wykorzystywany jest jako środek przeciwzapalny oraz napotny i przeciwgorączkowy.

Kwiaty bzu czarnego 

Bez czarny to dobre źródło flawonoidów, w tym rutozydu, kemferolu, kwercetyny oraz izokwercetyny.  Sok z owoców bzu czarnego bogaty jest w antocyjany, które wykazują działanie immunomodulujące oraz przeciwwirusowe.

Czosnek 

Jak pokazują liczne badania czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe. Czosnek wspiera prace układu odpornościowego, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi. Za właściwości antybakteryjne odpowiada zawarta w czosnku alliacyna. 

Propolis 

Nie tylko miód stymuluje układ odpornościowy, ale także propolis - biologiczny kompleks wytworzony przez pszczoły. Składniki aktywne obecne w propolisie to flawonoidy, mikroelementy, enzymy i alkohole triterpenowe. Wyciągi z propolisu mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne i są silnymi antyutleniaczami. 

[1] Ewelina Dymarska “Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej”, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 97, 2016

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay