- Pieczywo: pszenne, czerstwe, typu wasa, ryżowe
- Kasze drobnoziarniste: manna, kuskus, kukurydziana, jęczmienna, jaglana
- Ryż biały
- Makarony pszenne, drobne
- Ziemniaki: gotowane tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach, pieczone bez dodatku tłuszczu, puree
- Płatki: kukurydziane, ryżowe, owsiane błyskawiczne, jaglane
- Pieczywo: z pełnego ziarna, pieczywo cukiernicze (chałki, bułki maślane, drożdżówki, ciasto francuskie), chleb z dodatkiem miodu lub karmelu, pieczywo chrupkie (wafle kukurydziane, ryżowe)
- Kasze gruboziarniste: pęczak, gryczana, bulgur
- Ryż: brązowy, dziki, jaśminowy, paraboiled
- Makarony: z pełnego ziarna
(razowe, gryczane, pełnoziarniste,żytnie)
- Ziemniaki: frytki, ziemniaki smażone
- Płatki: gryczane, czekoladowe, z dodatkiem czekolady, musli, płatki w polewie miodowej
- Biszkopty, pączki, faworki, ciasta, ciastka, torty