Mięso wieprzowe w diecie człowieka
Mięso pełni ważna rolę w diecie człowieka, ponieważ dostarcza wielu składników odżywczych. Mięso wieprzowe stanowi źródło dobrej jakości białka, składników mineralnych takich jak żelazo, selen, cynk oraz witamin z grupy B i witaminy E. Dietetycy zalecają ograniczenie ilości tłustego mięsa. Uwzględniając te zalecenia żywieniowe producenci wieprzowiny od lat dążą do obniżenia zawartości tłuszczu w mięsie oraz do zwiększenia właściwości zdrowotnych.
Mięso wieprzowe stanowi źródło pełnowartościowego białka w diecie. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że mięso wieprzowe na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zostało odtłuszczone i wzrosła w nim zawartość białka. Zmniejszył się również poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać jednak, że cholesterol pełni istotne role w organizmie. Bierze udział w syntezie witaminy D oraz hormonów takich jak progesteron, estrogeny i testosteron. Cholesterol wpływa także na funkcjonowanie synaps i wspiera układ odpornościowy.
Mięso wieprzowe jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina E. Z dietetycznego punktu widzenia mięso wieprzowe stanowi dobre źródło witamin z grupy B – witaminy B6, B12 oraz kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowe działanie układu nerwowego, zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Mięso wieprzowe dostarcza także cynk i selen - pierwiastki wzmacniające układ immunologiczny, wpływające na prawidłowe działanie białych krwinek, a także wspomagające płodność.
Wieprzowina dostarcza również dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Jego przyswajalność jest kilkukrotnie większa niż z produktów roślinnych, które zawierają trudno przyswajalne żelazo niehemowe.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay