Kiszonki

Informacje podstawowe

Dostępność kiszonek

Kiszenie warzyw to proces, w którym dochodzi do rozkładu cukrów prostych do kwasu mlekowego. Jest to sposób naturalnego konserwowania żywności. Oprócz kapusty i ogórków, czyli najpowszechniej znanych kiszonych warzyw, można też kisić wiele innych polskich warzyw: marchewkę, kalafiory, buraki czy cebulę. Kiszonki dostaniemy w sklepach przez cały rok, możemy też w prosty sposób przyrządzić je samodzielnie. 

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
19kcal
Białko
1g
Węglowodany
4g
Błonnik
3g
Witamina C
14.7mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład 

Kiszonki są produktem niskokalorycznym - w procesie kiszenia węglowodany zawarte w żywności są rozkładane. Zawierają kwas mlekowy, witaminy - zwłaszcza witaminy z grupy B, C, E, A i K, a także bakterie fermentacji mlekowej i błonnik pokarmowy. Składniki mineralne obecne w kiszonych polskich warzywach to wapń, potas, żelazo i magnez.

 

Rola kiszonek w diecie i korzyści zdrowotne

Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach wspomaga florę bakteryjną przewodu pokarmowego, przemianę materii oraz wchłanianie produktów powstałych w procesie trawienia zachodzącym w jelitach. Pomaga też obniżyć cholesterol, co sprawia, że powinny znaleźć się w diecie osób chorych na hipercholesterolemię oraz zespół metaboliczny. Wpływa oczyszczająco na organizm i wzmacnia odporność. Dzięki obecności błonnika pokarmowego przemiana materii zostaje przyspieszona, zapewnia nam on także uczucie sytości po posiłku.

 

Przykładowe przepisy

Kiszonki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem kiszonek, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie kiszonek do diety w przypadku dny moczanowej:

Makaron z sosem pomidorowym z soczewicą i surówką z kiszonej kapusty

Składniki (jedna porcja):

  • 4 garście suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej
  • pomidory z puszki
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 80 g kapusty kiszonej
  • ½ marchewki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Soczewicę ugotować do miękkości.
  3. Ugotowaną soczewicę wymieszać z sosem i pomidorami z puszki.
  4. Makaron odcedzić, polać sosem pomidorowym  z soczewicą, dodać umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  5. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z odsączoną kapustą kiszoną i olejem. Podawać jako surówkę do makaronu. 

 

Polskie warzywa kiszone równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby: 

  • W przypadku hipercholesterolemii: Kotlety wieprzowe bez panierki z sałatką z kiszonych ogórków
  • W przypadku osteoporozy: Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z surówką z kiszonej kapusty i kaszą pęczak