Pokrzywa - chwast czy roślina lecznicza
Pokrzywa jest jednym z najlepiej zbadanych dzikich ziół. Jej właściwości prozdrowotne znane były już w starożytnej Grecji. Pokrzywa jest cennym źródłem witamin A, C, K, B2 oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, krzem, jod. Ponadto zawiera także kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas oleinowy oraz polifenole takie jak kemferol, kwercetyny, kwas kawowy, kumarynę, a także beta-karoten, luteinę, chlorofil, fitosterole.
Prozdrowotne właściwości pokrzywy:
- wspomaga pracę przewodu pokarmowego
- poprawia pracę pęcherzyka żółciowego
- ułatwia detoksykację
- wspiera funkcjonowanie serca
- reguluje ciśnienie krwi, poprawia jej krążenie
- wpływa pozytywnie na działanie układu moczowego
- zapobiega anemii i wspomaga jej leczenie
- reguluje poziom glukozy we krwi
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
- wykazuje działanie antynowotworowe
- wspomaga pracę układu odpornościowego
Jak zbierać pokrzywę?
Pokrzywa zaczyna rosnąć wiosną. Najlepszy czas na zbiory to okres od kwietnia do czerwca, zanim zacznie kwitnąć. Pamiętajmy, żeby zbierać pokrzywę z czystych terenów, oddalonych od dużych ulic.
Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?
Pokrzywa to bardzo wszechstronna roślina. Świetnie nadaje się na zupę, jako dodatek do koktajlu lub zamiast bazylii do pesto. Warto także pić napar z liści pokrzywy. Pokrzywę można mrozić i suszyć, dzięki czemu z jej cennych właściwości prozdrowotnych będziemy mogli korzystać przez cały rok.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay