Pokrzywa - chwast czy roślina lecznicza

Pokrzywa jest jednym z najlepiej zbadanych dzikich ziół. Jej właściwości prozdrowotne znane były już w starożytnej Grecji. Pokrzywa jest cennym źródłem witamin A, C, K, B2 oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, krzem, jod. Ponadto zawiera także kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas oleinowy oraz polifenole takie jak kemferol, kwercetyny, kwas kawowy, kumarynę, a także beta-karoten, luteinę, chlorofil, fitosterole.

Prozdrowotne właściwości pokrzywy:

  • wspomaga pracę przewodu pokarmowego
  • poprawia pracę pęcherzyka żółciowego
  • ułatwia detoksykację
  • wspiera funkcjonowanie serca
  • reguluje ciśnienie krwi, poprawia jej krążenie
  • wpływa pozytywnie na działanie układu moczowego
  • zapobiega anemii i wspomaga jej leczenie
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • wspomaga pracę układu odpornościowego

Jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywa zaczyna rosnąć wiosną.  Najlepszy czas na zbiory to okres od kwietnia do czerwca, zanim zacznie kwitnąć. Pamiętajmy, żeby zbierać pokrzywę z czystych terenów, oddalonych od dużych ulic.

Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?

Pokrzywa to bardzo wszechstronna roślina. Świetnie nadaje się na zupę, jako dodatek do koktajlu lub zamiast bazylii do pesto. Warto także pić napar z liści pokrzywy. Pokrzywę można mrozić i suszyć, dzięki czemu z jej cennych właściwości prozdrowotnych będziemy mogli korzystać przez cały rok.

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay