Choroba wrzodowa żołądka

Choroba wrzodowa żołądka to cykliczne pojawianie się wrzodów trawiennych w żołądku. Należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, dotyczy 5-10% populacji. Częstymi przyczynami powstania choroby wrzodowej są: zakażenie Helicobacter pylori  i stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NSLPZ). Głównym objawem jest ból lub dyskomfort w nadbrzuszu, który często pojawia się po posiłku.

Sposoby kontrolowania choroby: leczenie i monitorowanie 

  • Regularne spożywanie posiłków z wyłączeniem potraw, które wywołują lub nasilają dolegliwości.
  • W przypadku zakażenia H.pylori, należy przeprowadzić leczenie eradykacyjne - terapię poczwórną.
  • Chorzy niezakażeni H.pylori powinni stosować terapię IPP lub H2-blokerem przez 1-2 miesiące.
  • Przy nieskuteczności leczenie farmakologicznego lub gdy wystąpią powikłania wrzodu (krwawienie, przedziurawienie, zwężenie odźwiernika) należy rozpatrzyć leczenie operacyjne.

 

Profilaktyka wtórna

  • Ograniczenie spożycia kawy, mocnego alkoholu, unikanie palenia papierosów.
  • Należy unikać przyjmowania kwasu acetylosalicylowego i innych NSLPZ.
GRUPY PRODUKTÓW

Produkty zbożowe

ZALECANE

- Pieczywo: jasne, czerstwe
- Mąki: pszenna jasna, ze zbóż pradawnych
- Kasze: krakowska, manna, jęczmienna łamana, kukurydziana
- Makarony drobne
- Płatki owsiane: górskie lub błyskawiczne
- Sucharki

NIEZALECANE

- Pieczywo: razowe, żytnie, z ziarnami
- Pieczywo cukiernicze
- Grube kasze: pęczak, gryczana
- Mąki: razowa, żytnia
- Grube makarony

Mleko i produkty mleczne, jajka

ZALECANE

- Mleko słodkie i zsiadłe do 2% tłuszczu
- Mleko świeże (jeśli jest dobrze tolerowane)
- Sery twarogowe chude i półtłuste
- Serki homogenizowane
- Słodka śmietanka

NIEZALECANE

- Kefiry i jogurty naturalne w dużych ilościach
- Sery żółte i topione
- Kwaśna śmietana

Mięso i wędliny
Ryby i owoce morza

ZALECANE

- Gotowane na miękko
- Jajka w koszulkach
- Ścięte na parze: jajecznica na parze,     omlety na parze

NIEZALECANE

- Gotowane na twardo
- Smażone na patelni – jajecznica, jaja sadzone
- Jaja w majonezie

Tłuszcze

ZALECANE

- Masło świeże
- Margaryny miękkie wysokogatunkowe
- Oleje roślinne

NIEZALECANE

- Tłuszcze zwierzęce w nadmiarze

Warzywa

ZALECANE

- Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, seler, pietruszka
- Młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa
- Pomidory bez skórki
- Sałata

NIEZALECANE

- Warzywa kapustne: wszystkie rodzaje kapusty
- Warzywa cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek
- Papryka, ogórek, rzodkiewka, kukurydza, rzepa, szczaw
- Warzywa konserwowe
- Grzyby

Owoce

ZALECANE

- Dojrzałe, bez pestek i skórki, gotowane, przetarte w formie musów, przecierów
- Jabłka, truskawki, morele, maliny
- Rozcieńczone soki z owoców jagodowych

NIEZALECANE

- wszystkie owoce surowe i
suszone (głównie: gruszki, śliwki,
czereśnie, agrest)

Orzechy i nasiona

ZALECANE

NIEZALECANE

- wszystkie

Przyprawy, sosy i dodatki

ZALECANE

- Koper zielony, majeranek, lubczyk, natka pietruszki
- Wanilia, cynamon

NIEZALECANE

- Ostre przyprawy
- Ocet, musztarda, chrzan

Napoje

ZALECANE

- Herbata słaba
- Mleko
- Kawa zbożowa

NIEZALECANE

- Mocna kawa i herbata
- Napoje gazowane
- Kakao
- Alkohol

W jakich sytuacjach zgłosić się do lekarza

Do lekarza należy zgłosić się, jeżeli ból brzucha budzi w nocy.