Ziemniaki

Informacje podstawowe

 

Dostępność polskich ziemniaków

 

Ziemniaki należą do roślin psiankowatych, uprawianych w Polsce na skalę masową. Istnieje bardzo wiele odmian uprawnych ziemniaka, z czego w naszym kraju występuje ok. 100, a do najpopularniejszych należą Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Biorąc pod uwagę przeznaczenie kulinarne, ziemniaki dzieli się na odmiany A, B, C i D. Odmiana A to typowa odmiana sałatkowa - po ugotowaniu ziemniaki nie rozpadają się. Odmiana B jest najbardziej wszechstronna, C jest odmianą mączystą nadającą się do placków, pyz, kopytek, a D to odmiana mączysta o suchej konsystencji.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
77kcal
Tłuszcz
0g
Białko
2g
Węglowodany
17.47g
Błonnik
2.2g
Witamina C
19.7mg

 

Czy wiesz, że…?

 

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład 

 

100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza ok. 70-80 kcal. Są ubogie w tłuszcz. Zawierają składniki takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor. Są także źródłem witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Ze względu na wysokie spożycie ziemniaków odgrywają również dużą rolę w realizacji zapotrzebowania na witaminę C. Indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków = 95. 

 

Rola ziemniaków w diecie i korzyści zdrowotne

 

Duża zawartość potasu i jednocześnie niska zawartość sodu sprawiają, że mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Są lekkostrawne, więc w większości przypadków nie powodują dodatkowych dolegliwości wśród osób z zaburzeniami trawienia, wchłaniania czy motoryki przewodu pokarmowego. Nie ma konkretnych przeciwwskazań do ich spożywania, ograniczeniu należy poddać jedynie spożycie ziemniaków w formie smażonej z dużym dodatkiem tłuszczu. 

 

Jak przygotowywać ziemniaki?

 

Ziemniaki są najczęściej wykorzystywane przy przygotowywaniu dań obiadowych. Można z nich przygotować puree, placki, kopytka, pyzy, kluski śląskie, zupy. Można poddać je każdej formie obróbki tj. gotowanie, smażenie, pieczenie. Dania przygotowane z ziemniaków można spożywać na słono i na słodko. Ziemniaki najlepiej przechowywać w temperaturze od 7 do 10 stopni, w pomieszczeniu o wilgotności nie niższej niż 90%. Miejsce przechowywania powinno być zacienione. 

 

Przykładowe przepisy 

 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich ziemniaków, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie ziemniaków do diety w przypadku chorób trzustki:

Polskie ziemniaki zapiekane z szynką wieprzową

Składniki:

  • ziemniaki - 230 g
  • szynka wieprzowa - 4 plastry (109 gram)
  • olej rzepakowy - 5g (płaska łyżka)

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy i oczyszczamy. Przekrajamy na pół, wydrążamy dziurę i zostawiamy ziemniaki do wypełnienia.
  2. Wierzch ziemniaków smarujemy cienko olejem.
  3. Do środka kładziemy szynkę wieprzową.
  4. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w 180 stopniach.

 

 

Pomysł na włączenie ziemniaków do diety w przypadku choroby wrzodowej żołądka:

Krupnik

Składniki (cztery porcje):

  • 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 2 l wody
  • kawałek łopatki wieprzowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, świeży koperek

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą. 
  2. Do kaszy dodać umyte i osuszone mięso i przyprawy. Zagotować i gotować na mniejszym ogniu ok 30- 40 min. 
  3. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. 
  4. Zupę podawać posypaną świeżym, drobno posiekanym koperkiem. 

 

 

Pomysł na włączenie ziemniaków do diety w przypadku otyłości:

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym z ziemniakami i brokułami na parze

Składniki (pięć porcji):

  • 500 g nieprzetworzonego mielonego mięsa wieprzowego (wybrać chudą część) z polskiej hodowli ekologicznej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ½ litra bulionu jarskiego
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 brokuł
  • 10 dużych ziemniaków (po 2 na porcję)

 

Przygotowanie:

  1. Mięso połączyć z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą oraz startą marchewką. 
  2. Uformować niewielkie pulpety i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować ok. 25-30 min.
  3. Bulion zagotować, wrzucić posiekany koperek, zaprawić mąką oraz jogurtem naturalnym. 
  4. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  5. Brokuła pokroić na mniejsze różyczki i ugotować na parze.
  6. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami i brokułami. 

 

 

Polskie ziemniaki równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby: 

  • Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
  • Krokiety ziemniaczane
  • Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym