Pieczywo

Informacje podstawowe

Polski chleb jest słynny ze swojej tradycji na całym świecie. Pieczywo to wyrób piekarski, który powstaje z połączenia mąki, wody, soli i różnorodnych dodatków, m.in. nasion czy suszonych owoców. Pieczywo należy do grupy produktów zbożowych i stanowi podstawę polskiej diety. Rodzaje pieczywa dzieli się na trzy grupy: pszenne, żytnie oraz mieszane. Pod względem zdrowotnym wyższą wartość odżywczą posiada pieczywo tzw. “ciemne”, które wytwarzane jest z mąki o mniejszym stopniu przetworzenia. 

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
258kcal
Tłuszcz
1.4g
Białko
9.3g
Węglowodany
51.6g
Błonnik
2.7g

 

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład 

Pieczywo to przede wszystkim źródło węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Wartość odżywcza produktu zależy od stopnia przetworzenia mąki. Im wyższy stopień mąki, tym mniejsze jej przetworzenie, a co za tym idzie więcej błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Pieczywo bogate jest w składniki mineralne i witaminy m.in: mangan, żelazo, cynk czy witaminy z grupy B. 

 

Rola pieczywa w diecie i korzyści zdrowotne

Pieczywo ma duże znaczenie dietetyczne, ponieważ stanowi podstawę naszego codziennego menu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na regulację pracy jelit. Pieczywo jest produktem składającym się głównie z węglowodanów, które stanowią podstawowe źródło energii dla naszego mózgu. Postęp w technologii żywności pozwala na wyprodukowanie artykułów, które będą odpowiadały potrzebom osób z takimi jednostkami chorobowymi, jak: celiakia (pieczywo bezglutenowe), cukrzyca (chleby pełnoziarniste, chleby o podwyższonej zawartości białka), nadciśnienie (pieczywo niskosodowe). Dzięki temu dobrze dobrany rodzaj pieczywa może być dobrą podstawą większości diet.

 

Jak przechowywać i przygotowywać pieczywo?

Pieczywo powinno być przechowywane w suchym, zamkniętym miejscu lub zamrożone. Błędem jest przechowywanie pieczywa w lodówce. Pieczywo jest najczęściej spożywane w formie kanapek, tostów, jako dodatek do zup lub w formie grzanek.

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskiego pieczywa, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

  • W przypadku choroby refluksowej przełyku: kanapki na chlebie orkiszowym z pastą jajeczną i rzodkiewką
  • W przypadku choroby wrzodowej żołądka: kanapka z chleba pszennego (najlepiej z gatunku płaskurka) z chudą wędliną wieprzową dojrzewającą, sałatą i pieczonym burakiem
  • W przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS): kanapki z chleba orkiszowego na zakwasie z chudą dojrzewającą wędliną wieprzową, sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi

 

Polskie pieczywo równie pysznie i zdrowo można spożywać na poniższe sposoby: 

  • Kanapki z dojrzewającą wędliną wieprzową z hodowli ekologicznej i jajkiem sadzonym
  • Tosty z serem twarogowym i domową konfiturą z rokitnika
  • Zupa krem z pomidorów z grzankami z chleba razowego