Kasze

Informacje podstawowe

Dostępność polskich kasz

Kasze to nasiona zbóż, które oczyszcza się z niejadalnych części ziarna. Możemy je podzielić na kasze: 

  • jęczmienne,
  • gryczane,
  • pszenne,
  • z prosa,
  • owsiane,
  • kukurydziane oraz
  • ryż.

 

Są produktem ogólnodostępnym, znajdziemy je na półkach sklepowych przez cały rok.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
119kcal
Tłuszcz
1g
Białko
3.5g
Węglowodany
23.7g
Błonnik
1.3g
Cukier
0.5g
Witamina C
0mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład 

Kasze są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Obfitują w skrobię, która w organizmie rozkłada się na glukozę oraz w błonnik pokarmowy. Zawierają witaminy z grupy B: B1 , B2, PP, B6, kwas foliowy i witaminę E oraz mikroskładniki: potas, żelazo, magnez, cynk i miedź.

 

Rola kasz w diecie i korzyści zdrowotne

Kasze uznaje się za dobre źródło białka roślinnego. Dostarczany przez nie błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmu, przez co wskazany jest szczególnie w przypadku zaparć. Witaminy z grupy B wspomagają pracę ośrodkowego układu nerwowego, dzięki czemu mogą łagodzić stres, poprawiać pamięć i polepszyć samopoczucie. Zawartość potasu i mała ilość sodu korzystnie działa na obniżenie ciśnienia tętniczego (należy pamiętać o tym, żeby kasz nie solić!). Żelazo i kwas foliowy pomagają zapobiegać niedokrwistości. 

 

Jak przygotowywać kasze?

W trakcie gotowania kaszy należy uważać, aby jej nie przypalić - przypalona traci swój smak. Kasza jest produktem, który ma bardzo liczne zastosowania: można podawać ją jako dodatek razem z mięsem, warzywami i grzybami, może być traktowana jako danie główne. Można z niej także zrobić kotlety, zapiekanki, a nawet desery.

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich kasz, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysły na włączenie kasz do diety w przypadku choroby wrzodowej żołądka:

Krupnik

Składniki (cztery porcje):

  • 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 
  • 2 l wody
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, świeży koperek 

 

Przygotowanie:

1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą. 

2. Do kaszy dodać umyte i osuszone mięso i przyprawy. Zagotować i gotować na mniejszym ogniu ok 30- 40 min. 

3. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. 

4.  Zupę podawać posypaną świeżym drobno siekanym koperkiem. 

 

Kasza manna

Składniki (dwie porcje):

  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • 5 łyżek kaszy manny 
  • szklanka malin

 

Przygotowanie:

  1. Zagotować mleko.
  2. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
  3. Maliny zblendować na gładki mus.
  4. Kaszę przełożyć do miseczek i podawać z musem. 

 

Pomysł na włączenie kasz do diety w przypadku celiakii:

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem

Składniki:

  • Kasza jaglana 65 g
  • Jabłko 223 g (1 duże)
  • Cynamon mielony 2 g (1 łyżeczka)
  • Jogurt naturalny 60 g (3 łyżki)
  • Nasiona słonecznika 10 g (1 łyżka)

 

Przygotowanie:

  1. Kasze jaglana opłukać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut (lub jeśli żeby była sypka na małym ogniu aż do wyparowaniu wody).
  2. Wlać do garnka odrobinę wody (1 cm ponad dno).
  3. Jabłko obrać z skórki i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody. Gotować do miękkości.
  4. Połączyć kaszę oraz jabłko i posypać cynamonem.

 

Pomysł na włączenie kasz do diety w przypadku cukrzycy:

Kasza pęczak z mielonym mięsem wieprzowym i warzywami

Składniki (dwie porcje):

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego  
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cukinii
  • 1 szklanka fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone.
  3. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię.
  4. Cukinię umyć i pokroić w mniejsze cząstki. Dodać do mięsa i  warzyw na patelni. Dolać mniej więcej ½ szklanki wody, przyprawy do smaku, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
  5. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.
  6. Ugotowaną kaszę i fasolkę wrzucić na patelnię, wymieszać i rozdzielić na dwie porcje. 

 

Pomysł na włączenie kasz do diety w przypadku chorób trzustki:

Budyń jaglany o smaku malinowym

Składniki:

  • ¼ kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1/2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
  • łyżka syropu malinowego

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, gotując ją na mleku na małym ogniu.
  2. Ugotowaną kaszę należy zmiksować w blenderze z malinami. Przełożyć do miseczki i polać sosem malinowym.

 

 

Polskie kasze równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby: 

  • kasza pęczak z gulaszem wieprzowym i warzywami,
  • jaglanka z orzechami i miodem,
  • kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy.