Aronia

Informacje podstawowe

Dostępność aronii

Aronia czarnoowocowa jest krzewem owocowym, który dorasta do 2,5 metrów wysokości. Odporność tej rośliny na szkodniki sprawia, że nie ma potrzeby pryskania jej pestycydami, dzięki czemu nie zawiera sztucznych nawozów. Cierpkie w smaku czarne owoce aronii (o średnicy około 1 cm) zbiera się w sierpniu. Polska jest jednym z krajów, w których odnotowuje się największą uprawę krzewów aronii, dzięki czemu zarówno jej owoce, jak i ich przetwory powinny być łatwodostępne dla każdego.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
47kcal
Tłuszcz
0.98g
Białko
1.4g
Węglowodany
19.66g
Błonnik
17g
Cukier
14.22g
Witamina C
0.7mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

Owoce aronii zawierają przede wszystkim dużą ilość antyoksydantów (m.in. polifenoli), odpowiadających za jej właściwości przeciwutleniające. Można w nich też znaleźć witaminy: A, B2, B3, B9, C, E i P. Biflawonoidy usprawniają wchłanianie witaminy C. W owocach aronii są też ważne mikroskładniki, takie jak molibden, wapń, żelazo, mangan.[1]

 

Rola aronii w diecie i korzyści zdrowotne

Dzięki antyoksydantom spożywanie aronii zmniejsza ryzyko nowotworzenia. Związki polifenolowe w niej obecne - antocyjaniny, procyjanidyny i kwas chlorogenowy - korzystnie wpływają na stężenie glukozy, insuliny, triglicerydów i cholesterolu w surowicy. Aronia obniża ciśnienie tętnicze krwi, opóźnia postępowanie chorób narządu wzroku - jaskry, zaćmy i degeneracji plamki żółtej, wpływa też pozytywnie na układ trawienny i na układ nerwowy. Spożywanie aronii przez osoby chorujące na cukrzycę obniża indeks glikemiczny innych produktów, co jest zjawiskiem niezwykle pożądanym.

 

Jak spożywać owoce aronii?

Aronię ze względu na jej cierpki smak lepiej spożywać w formie przetworów - soków, dżemów czy przecierów. Najlepiej przygotować je samemu - ograniczymy w ten sposób ilość spożywanego cukru, nadmiernie dodawanego do przetworów kupnych!

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem aronii, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Dżem z aronii - pomysł na włączenie aronii do diety w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego:

Składniki:

  • 1 kg aronii 
  • 1 kg erytrolu 
  • ½ szklanki wody

 

Przygotowanie:

  1. Aronię należy umyć i usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
  2. Następnie wrzucić owoce do garnka, wsypać erytrol oraz wodę.
  3. Gotować pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Odstawić na noc do wystygnięcia.
  5. Kolejnego dnia ponownie zagotować tak, aby masa zaczęła gęstnieć.
  6. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić, a następnie obrócić słoiki do góry dnem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Owoce aronii można użyć także do przygotowania:

  • talerza wędlin wieprzowych długodojrzewających z konfiturą z aronii i jabłek.