Pomidory
Informacje podstawowe
Dostępność polskich pomidorów
Pomidory należą do rodziny roślin psiankowatych. Pomidor zwyczajny jest rośliną uprawną rozpowszechnioną na całym świecie. Według klasyfikacji towarów spożywczych jego owoce są zaliczane do grupy warzyw. Do najpopularniejszych odmian pomidorów zalicza się:
- pomidory malinowe - słodkawe w smaku,
- pomidory koktajlowe - używane do dekoracji i do sałatek,
- gruntowe - wykorzystywane do przetworów.
Sezon na polskie pomidory przypada na maj, czerwiec.
Co znajdziesz w 100 gramach?
Czy wiesz, że…?
Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat!
Właściwości i skład
Indeks glikemiczny pomidorów wynosi 30. Pomidory zawierają duże ilości dobroczynnych mikro- i makroskładników: likopenu (mającego korzystne działanie antyoksydacyjne), witaminy C, K i E, kwasu foliowego, biotyny, potasu, żelaza, cynku i magnezu.
Rola pomidorów w diecie i korzyści zdrowotne
Dzięki zawartości witaminy C korzystnie wpływają na odporność organizmu. Zawarty w nich likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, dlatego korzystnie wpływa na naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit oraz jest pomocny w profilaktyce zaparć. Duża zawartość potasu i niska zawartość sodu sprawiają, że pomidory mogą być spożywane przez osoby z nadciśnieniem.
Jak przygotowywać pomidory?
Pomidory można poddać każdej formie obróbki, najkorzystniejsze jest jednak ich spożywanie na surowo, ponieważ w takiej formie zachowują najwięcej witamin. Z kolei zawartość likopenu jest większa w przetworach przygotowanych z pomidorów. Pomidory można wykorzystać do przygotowania zup typu krem, sosów wykorzystanych jako dodatek do dań mięsnych, do sałatek i surówek, a także kanapek, czy spożywać je samodzielnie. Pomidory należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przykładowe przepisy
Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich pomidorów, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!
Pomysł na włączenie pomidorów do diety w przypadku choroby wrzodowej żołądka:
Cukinia faszerowana z przecierem pomidorowym
Składniki (jedna porcja):
- 1/2 cukinii,
- czerwona papryka,
- 2 łyżki ugotowanej kaszy kuskus,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 40 g własnoręcznie mielonego mięsa wieprzowego z polskiej hodowli ekologicznej,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki groszku zielonego,
- 1/3 marchewki
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyć i wydrążyć.
- Ugotować kaszę kuskus według wskazówek na opakowaniu.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mielone mięso i lekko podsmażyć przez 2-3 minuty.
- Ugotować groszek.
- W dużym naczyniu wymieszać kaszę, mięso, olej, groszek i marchew.
- Farsz przełożyć do wydrążonej cukinii i zapiekać z dodatkiem przecieru pomidorowego ok. 20-30 min w 180 stopniach.
Pomysł na włączenie pomidorów do diety w przypadku dny moczanowej:
Makaron z sosem pomidorowym z soczewicą i surówką z kiszonej kapusty
Składniki (jedna porcja)
- 4 garście suchego makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej
- kilka pomidorów gruntowych z polskiej uprawy
- 5 pomidorów koktajlowych
- 80 g kapusty kiszonej
- ½ marchewki
- 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Soczewicę ugotować do miękkości.
- Ugotowaną soczewicę wymieszać z sosem i obranymi ze skóry pokrojonymi pomidorami gruntowymi.
- Makaron odcedzić, polać sosem pomidorowym z soczewicą, dodać umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z odsączoną kapustą kiszoną i olejem. Podawać jako surówkę do makaronu.
Pomysł na włączenie pomidorów do diety w przypadku zespołu metabolicznego:
Omlet z warzywami i pieczarkami
Składniki (jedna porcja):
- 2 jaja kurze,
- 1/3 cukinii,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- ½ papryki czerwonej,
- garść szpinaku,
- 3 pieczarki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyć i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
- W misce dokładnie roztrzepać jajka na jednolitą masę. Wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Podawać z duszonymi warzywami.
Pomysł na włączenie pomidorów do diety w przypadku choroby refluksowej przełyku:
Makaron z wieprzowym mięsem mielonym w sosie pomidorowym z cukinią
Składniki:
- makaron - 70g (¾ szklanki)
- pomidory gruntowe - 240g
- własnoręcznie mielone chude mięso wieprzowe z polskiej hodowli ekologicznej - 120 g
- cukinia - 300g (połowa dużej)
- olej rzepakowy - 15g (1,5 łyżki)
Przygotowanie:
- Makaron należy ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
- Cukinię pokroić w kostkę.
- Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Mięso przygotować do podsmażenia i przyprawić łagodnymi przyprawami ziołowymi.
- Rozgrzać patelnię z olejem. Dodać cukinię. Smażyć przez 3-4 minuty, a następnie dodać mięso. Po 5 minutach dodać pomidory. Całość ponownie przyprawić.
- Dusić na patelni ok. 15 minut.
- Podawać ugotowany makaron z sosem pomidorowym.
Polskie pomidory równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby:
- Zupa krem z pomidorów
- Domowy sos pomidorowy
- Pomidory faszerowane ryżem i warzywami
- Sałatka wiejska z pomidoram