Orzech włoski
Informacje podstawowe
Dostępność orzecha włoskiego
Orzech włoski w Polsce jest drzewem uprawnym popularnym w naszym kraju. Jadalną częścią orzecha włoskiego jest jego owoc. Używany jest także do produkcji odżywczego oleju orzechowego.
Jest produktem ogólnodostępnym, który znajdziemy na półkach sklepowych przez cały rok. Kupując orzechy włoskie, warto sprawdzić, czy pochodzą one z polskich zbiorów ekologicznych.
Co znajdziesz w 100 gramach?
Czy wiesz, że…?
Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat!
Właściwości i skład
Orzech włoskim jest przede wszystkim znakomitym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Odznacza się wysoką zawartością witaminy E oraz witamin z grupy B, które oddziałują na system nerwowy. Posiada również bogaty skład aminokwasów. Jednocześnie jest produktem wysokokalorycznym, 100 gram tego produktu to około 660 kcal.
Rola orzechów włoskich w diecie i korzyści zdrowotne
Orzechy włoskie powinno się stosować przede wszystkim jako element diety profilaktycznej i terapeutycznej w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Mają one wpływ na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, raka piersi i prostaty, depresji oraz cukrzycy typu II. Warto więc docenić odżywcze właściwości tego produktu i włączyć go do swojej diety.
Jak przechowywać i spożywać orzechy włoskie?
Orzechy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym, szklanym pojemniku, tak, aby orzechy miały jak najmniejszy dostęp do tlenu. Tak zabezpieczone orzechy można przechowywać do trzech miesięcy. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu, to należy schować je w szczelne plastikowe lub szklane pudełko do lodówki (4 stopnie Celsjusza). To pozwoli nam na składowanie orzechów nawet przez rok. Orzechy włoskie świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, sałatek, dań z makaronami oraz do słodkich wypieków. Są też bardzo odżywczą przekąską!
Przykładowe przepisy
Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich orzechów włoskich, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!
Pomysł na włączenie orzechów włoskich do diety w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego:
Kakaowe racuchy na kefirze
Składniki:
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 jajo kurze
- mąka orkiszowa pełnoziarnista
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść mieszanki migdałów i orzechów włoskich
- trzy garści świeżych polskich truskawek (opcjonalnie mrożone)
Przygotowanie:
- W misce wymieszać kefir, jajko, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao na jednolitą masę.
- Za pomocą łyżki wylewać ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Placuszki smażyć po obu stronach, do zarumienienia.
- Część truskawek zblendować na gładki mus, pozostałe pokroić w ćwiartki.
- Usmażone placuszki wyłożyć na talerz, polać truskawkowym musem i posypać owocami.
Pomysł na włączenie orzechów włoskich do diety w przypadku nadciśnienia:
Sałatka z gruszką, polędwiczką wieprzową i orzechami włoskimi
Składniki:
- sałata – 20 g (kilka liści)
- polędwiczka wieprzowa duszona – 80g
- gruszka polska – 100g (1 mała sztuka)
- orzech włoski – 10g (0.5 łyżki)
- czarny pieprz
- czosnek, surowy
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
Przygotowanie:
Sałatę wymieszać z pokrojoną polędwiczką wieprzową, gruszką i orzechami włoskimi. Ocet balsamiczny wymieszać z czosnkiem i polać sałatkę sosem.
Pomysł na włączenie orzechów włoskich do diety w przypadku IBS (zespołu jelita drażliwego):
Śniadaniowa komosa ryżowa z owocami i orzechami włoskimi
Składniki (jedna porcja):
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 3 garści jagód polskich
- 1 jabłko
- 1 garść orzechów włoskich
Przygotowania:
- Komosę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Ugotowaną komosę odcedzić, przełożyć do miseczki i zalać ciepłym mlekiem.
- Dodać umyte jagody, jabłko i drobno posiekane orzechy włoskie.
Polskie orzechy włoskie równie pysznie i zdrowo można przyrządzić na poniższe sposoby:
- Sałatka z serem kozim, gruszką i orzechami włoskimi
- Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym z orzechami włoskimi
- Orzechowo-czekoladowe babeczki