Kiełbasy wieprzowe

Informacje podstawowe

Informacje

Wieprzowina, jeden ze stałych elementów polskiej diety, gości na stołach większości Polaków. W naszym kraju prowadzi się hodowlę polskich ras świń: puławskiej, złotnickiej białej, złotnickiej pstrej, białej zwisłouchej, wielkiej białej polskiej oraz 4 ras zagranicznych: Pietrain, Duroc, Hampshire i belgijskiej zwisłouchej. Kupując zarówno mięso wieprzowe, jak i produkty z wieprzowiny warto jest sięgać po to z ras rodzimych - zaletą jest jego kruchość oraz doskonały smak.

 

Mięso wieprzowe znalazło swoje zastosowanie między innymi w produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas, czyli rodzaju wędlin z rozdrobnionego mięsa. W zależności od tego jaką mają zawartość wody, kiełbasy dzielimy na trwałe (kabanosy, salami), półtrwałe (kiełbasa polska, krakowska) i nietrwałe (biała kiełbasa, mortadela). Przyprawiane naturalnymi przyprawami, produkowane z wysokiej jakości polskiego mięsa wieprzowego, kiełbasy stanowią świetny dodatek do kanapek, żurku czy bigosu. 

Ekologiczne produkty mięsne wysokiej jakości znajdziemy w dobrych sklepach mięsnych i ze zdrową żywnością, a także zaopatrując się bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych. Jak kupować kiełbasy? Warto jest zwracać uwagę na skład - wybierając kiełbasy, które zawierają małą ilość produktów dodatkowych dbamy o siebie!

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład 

Mięso wieprzowe, także pod postacią kiełbas, jest wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego białka, którego nasz organizm potrzebuje na co dzień. Porównując do mięsa wołowego, charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych: niższą zawartością kwasów nasyconych – SFA (czyli tzw. „złego” tłuszczu) i dużo wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów PUFA (tzw. „dobrego” tłuszczu). Ponadto, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3 niż białe mięso drobiowe. Badania wykazują, że żelazo, którego dostarcza nam wieprzowina wchłania się nawet w 20-50%, gdy żelazo z produktów roślinnych tylko w 1-8%. [1]

 

Rola kiełbas wieprzowych w diecie i korzyści zdrowotne

Białko o kompletnym składzie aminokwasów warunkuje prawidłową pracę wszystkich układów, przede wszystkim mięśniowo-szkieletowego, odpornościowego oraz endokrynnego. Wieprzowina jest także bogata w żelazo hemowe - będzie korzystnym elementem diety osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza. Zawiera dużo cynku, selenu, magnezu i potasu. Mięso wieprzowe jest również doskonałym źródłem witamin B1, B6 i B12, które wspierają sprawne działanie układu nerwowego, oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, K. Mniejsza ilość sodu w stosunku do wołowiny czy drobiu sprawia, że może być ona zalecana osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. [2]

 

Kiełbasy w kuchni - jak je spożywać?

Kiełbasy mają ogromną ilość zastosowań w kuchni! Te kupowane w pętach idealnie nadają się na grilla, można je gotować, piec i smażyć. Mogą też być świetnym dodatkiem do dań, takich jak leczo czy bigos. Biała kiełbasa, wraz z jajkiem, sprawdza się jako dodatek do białego barszczu. Z kolei salami wykorzystać można kładąc je na domową pizzę czy na kanapki.  Warto zaopatrywać się w kiełbasy świeże i wysokiej jakości, najlepiej pochodzące z lokalnych hodowli ekologicznych i polskich ras rodzimych. Kiełbasy można też przygotować samemu w domu. 

 

Przykładowe przepisy

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem wędlin wieprzowych długo dojrzewających, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie kiełbas wieprzowych do diety w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego:

Kanapki na ciepło z kiełbasą wieprzową, pomidorem i serem żółtym na chlebie z płaskurki na zakwasie

Składniki:

  • 2 kromki chleba z płaskurki na zakwasie
  • 4 plastry kiełbasy wieprzowej polskiej
  • 2 plastry pomidora
  • 20g startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na kilka minut, tak, aby się lekko przypiekły.
  2. Wyjmij chleb, ułóż na nim plastry kiełbasy i pomidory. Posyp startym serem.
  3. Włóż ponownie do piekarnika na kilka minut, do momentu, aż ser się roztopi.

 

 

Pomysł na włączenie kiełbas wieprzowych do diety w przypadku nadciśnienia tętniczego:

Lekki żurek z białą kiełbasą wieprzową i jajkiem na twardo

Składniki (wywar warzywny - 2 litry(:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki, 
  • ½ selera, 
  • 1 por, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • liść laurowy, 
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego, 
  • łyżka soli,
  • zakwas żytni 500 ml,
  • śmietana 22% 4 łyżki,
  • 5-6 kawałków surowej białej kiełbasy wieprzowej, 
  • majeranek,
  • 2 łyżki chrzanu, 
  • sól, pieprz,
  • jajka na twardo (½ na osobę)

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować wywar warzywny: warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz zalać 2 litrami zimnej wody. Gotować 30-40 min do miękkości.
  2. Przecedzić wywar. Do gorącego wywaru dolać dobrze wymieszany zakwas żytni, najlepiej przez sito, ciągle mieszając. Dodać rozgnieciony czosnek, zagotować. 
  3. Do gotującej się zupy włożyć białą kiełbasę, posypać obficie majerankiem. Gotować jeszcze 10-15 minut, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki chrzanu, 4 łyżki śmietany 22%, uprzednio rozcieńczonej kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Podawać z jajkiem na twardo i pokrojona białą kiełbasą.