Dynia

Informacje podstawowe

Dynie różnią się między sobą - przybierają różne kształty, wielkości i kolory. Sadzenie dyni odbywa się w maju, zbiory przeprowadzane są w okresie letnim aż do pierwszych przymrozków. Jak wybrać najlepszą? Skórka powinna być gładka i jędrna, najlepiej bez uszkodzeń. Do spożycia najlepsze są dynie ważące około 2,5 kg. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej zawartych w niej witamin.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
26kcal
Tłuszcz
0.3g
Białko
1.3g
Węglowodany
4.9g
Błonnik
2.8g
Cukier
2.8g
Witamina C
0.09mg

Rola w diecie / wpływ na organizm / korzyści zdrowotne / jak wykorzystać w konkretnych chorobach

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a jednocześnie bogatym w ważne dla organizmu składniki mineralne, dlatego dobrze uzupełni dietę osób, które dążą do zmniejszenia masy ciała. Beta-karoten, tak jak pozostałe karotenoidy, jest przeciwutleniaczem - hamuje procesy oksydacyjne, które prowadzić mogą do rozwoju zmian nowotworowych. Obniża też stężenie cholesterolu, co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Witaminy A i E także zaliczane są do związków o działaniu przeciwutleniającym i tak jak beta-karoten opóźniają procesy starzenia się komórek. Witaminy z grupy B wspomagają skolei funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Sposoby przygotowania/z czym łączyć/jak przechowywać

Dynię najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu lub w lodówce. Można ją piec, marynować, dusić, miksować na zupy, dodawać do wypieków, a nawet owsianki i kawy. Smakuje dobrze zarówno na słono, z dodatkiem ostrzejszych przypraw, jak i na słodko, z korzennymi nutami.

 

przykładowe przepisy/zdrowe przekąski/lunchboxy/wskazówki, jak zwiększyć spożycie produktu w codziennej diecie

  • Krem z dyni z serem feta
  • Puree z dyni i słodkich ziemniaków
  • Kurczak curry z dynią