Rokitnik

Informacje podstawowe

 

Dostępność rokitnika

 

Rokitnik jest krzewem owocowym rosnącym nawet do wysokości 4-5 metrów, odpornym na suszę oraz zanieczyszczenia powietrza. Jest on rośliną prostą do uprawy. Małe, pomarańczowe, cierpkie w smaku owoce rokitnika są niezwykle bogate w wartości odżywcze. Zbiera się je na przełomie września i października. Zebrane po pierwszych przymrozkach łagodnieją w smaku.

 

 

Czy wiesz, że…?

 

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

 

Owoce rokitnika przede wszystkim obfitują w dużą ilość witaminy C. Ponadto zawierają one inne witaminy: witaminę A, E, K i D, witaminy z grupy B oraz mikroelementy takie jak magnez, potas, wapń i żelazo. Bogate są też w flawonoidy oraz kwasy tłuszczowe, z przewagą nienasyconych - kwasu linolowego, alfa-linolenowego i oleinowego. Sok z rokitnika dostarcza też aminokwasów egzogennych (takich, których nasz organizm nie może wyprodukować sam) - izoleucynę, lizynę, walinę i leucynę.[1]

100 g owoców rokitnika dostarczy nam:

  • 233 mg witaminy C [2]
  • 176,6 mg wapnia
  • 22 mg potasu
  • 160 mg witaminy E [3]

 

Rola rokitnika w diecie i korzyści zdrowotne

 

Witamina C, której w dużych ilościach dostarczają nam owoce rokitnika, wzmacnia naszą odporność, pomaga zwalczać stan zapalny i leczyć infekcje. Występujące w owocach, a także liściach rokitnika flawonoidy spełniają funkcję antyoksydacyjną, zapobiegając procesom starzenia się komórek naszego organizmu i zmniejszając ryzyko procesów nowotworzenia. Obniżają one także stężenie “złego” cholesterolu LDL i podwyższają poziom “dobrego” cholesterolu HDL. Nienasycone kwasy tłuszczowe w miąższu tych owoców mogą być pomocne w leczeniu hipercholesterolemii.[4]

 

Jak spożywać owoce rokitnika?

 

Owoce rokitnika, ze względu na ich cierpki, kwaśny smak najlepiej spożywać w postaci dżemów, galaretek, konfitur czy nalewek. W celu ich dosłodzenia można użyć ksylitolu zamiast cukru (zmniejszy to indeks glikemiczny przetworu). Suszenie owoców zapobiega nadmiernej utracie witaminy C.

 

Przykładowe przepisy

 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem rokitnika, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie rokitnika do diety w przypadku dny moczanowej:

 

JABŁKO PIECZONE Z KONFITURĄ Z ROKITNIKA I MUSEM AGRESTOWO PORZECZKOWYM

Składniki na 1 porcję:

- jabłko

- 2 łyżeczki konfitury z rokitnika

- garść agrestu

- 2 garści czerwonej porzeczki

1. Jabłko umyć i osuszyć, odkroić górną część na 2/3 wysokości.

2. Wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do środka dżem z rokitnika. 

3. Przykryć odkrojoną górną częścią jabłka, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach ok. 25 min, aż zmięknie.

4. Agrest i porzeczki opłukać i zblendować na jednolity mus. 

5. Upieczone jabłka wyjąć z folii i zjeść polane musem owocowym.

Owoce rokitnika można wykorzystać do przygotowania:

  • dżem z rokitnika słodzony ksylitolem,
  • sok z rokitnika,
  • galaretka rokitnikowa.