Jabłka
Informacje podstawowe
Dostępność polskich jabłek
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju - Polska należy do wiodących producentów jabłek na świecie. Zarejestrowanych jest około 60 odmian jabłoni domowej. Do najpopularniejszych gatunków jabłek zaliczamy: Ligol, Golden Delicious, Idared, Gala (gatunki zimowe), Antonówka Zwykła, Kosztela, Gloster (gatunki jesienne).
Jabłka dostępne są w sklepach przez cały rok. Zbierane są pod koniec lata i na początku jesieni - najlepiej smakują w okresie sierpień-październik. Jak wybrać najlepsze? Warto unikać sztuk obitych i z przebarwieniami.
Co znajdziesz w 100 gramach?
Rola jabłek w diecie i korzyści zdrowotne
Błonnik pokarmowy zawarty w jabłkach obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu (a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych) oraz przyspiesza trawienie i perystaltykę, co pomaga w przypadku zaparć. Dość szybko daje też uczucie sytości. Bor i kwercetyna korzystnie działają na pracę układu nerwowego. Kwercetyna wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi, zmniejsza także ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona [2] oraz chroni osoby z cukrzycą przed zachorowaniem na zaćmę. Witamina C wspiera układ immunologiczny, zapobiegając infekcjom. Udowodniono, że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. [3] Badania wykazują też dobroczynny, hamujący wpływ jabłek na rozwój cukrzycy. [4]
Jak przechowywać i spożywać jabłka?
W celu przedłużenia świeżości jabłek, przechowuj je w chłodnym miejscu (np. w szufladzie lodówki). Jabłka należą do owoców, które dojrzewają także po ich zerwaniu z drzewa - chłodne temperatury ograniczą wytwarzanie etylenu, tym samym spowalniając proces dojrzewania. Najwięcej dobroczynnych właściwości ma surowe jabłko nieobrane, gdyż aż ⅔ błonnika znajduje się w skórce owocu. Suszenie jabłek zmniejsza ilość zawartej w nich witaminy C.
Przykładowe przepisy
Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich jabłek, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!
Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku fenyloketonurii:
Placuszki z jabłkami:
Składniki (dwie porcje):
- 2 jabłka
- 120 g mąki niskobiałkowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Placuszki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku celiakii:
Kasza jaglana z prażonym jabłkiem:
Składniki (dwie porcje):
- kasza jaglana 65 g
- 1 duże jabłko
- cynamon mielony, 1 łyżeczka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- nasiona słonecznika 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wlać do garnka odrobinę wody (1 cm ponad dno). Jabłko obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody. Gotować do miękkości. Połączyć kaszę oraz jabłko i posypać cynamonem.
Pomysł na włączenie jabłek do diety w przypadku chorób trzustki:
Naleśniki z musem jabłkowym, wanilią i cynamonem:
Składniki (dwie porcje):
- jajko 60 g (2 sztuki)
- mąka z płaskurki 30g (3 łyżki)
- mleko 70 ml (¼ szklanki)
- olej rzepakowy - 5g (płaska łyżeczka)
- 1 jabłko
- cynamon - 2g
- wanilia - 2g
Przygotowanie:
- Składniki ciasta naleśnikowego (jajko, mąkę i mleko oraz odrobinę oleju) roztrzepujemy.
- Smażymy naleśniki.
- Pokrojone jabłko podduszamy na wodzie, po czym miksujemy na konsystencję musu.
- Naleśniki napełniamy musem i posypujemy cynamonem oraz wanilią.
Polskie jabłka można równie pysznie i zdrowo przygotować na poniższe sposoby:
- talerz wędlin wieprzowych długodojrzewających z konfiturą z aronii i jabłek,
- owsianka z prażonymi jabłkami i cynamonem,
- pieczone jabłka z żurawiną,
- placki twarogowe z jabłkiem.