Czarny bez

Informacje podstawowe

Dostępność czarnego bzu

Czarny bez to krzew osiągający niekiedy wysokość nawet do 5 metrów. Jest rośliną bardzo łatwą w uprawie, rośnie w miejscach wilgotnych, na glebie bogatej w azot. Kwiaty czarnego bzu kwitną w czerwcu i w lipcu, wtedy też należy je zbierać. W sierpniu w miejscu jego kwiatów o przyjemnym zapachu pojawiają się ciemnogranatowe owoce, które zbiera się we wrześniu i w październiku. [1]

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
73kcal
Tłuszcz
0.5g
Białko
2.8g
Węglowodany
18.4g
Błonnik
7.4g
Cukier
0g
Witamina C
6mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

Kwiaty czarnego bzu obfitują w kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki, kwasy organiczne, sterole i sole mineralne. Owoce czarnego bzu zawierają witaminy C i A, sole mineralne potasu, sodu, żelaza i wapnia, pektyny, garbniki i kwasy owocowe.

 

Rola kwiatów i owoców czarnego bzu w diecie i korzyści zdrowotne

Substancje zawarte w kwiatach czarnego bzu sprawiają, że mają one właściwości przeciwgorączkowe, napotne i moczopędne, a także działanie przeciwzapalne. Skład owoców czarnego bzu decyduje o ich właściwościach przeczyszczających (są wskazane w zaparciach) oraz przeciwbólowych. Okazują się mieć korzystne działanie także w stanach zapalnych żołądka i jelit. Ich działanie przeciwzapalne pozytywnie wpływa także na leczenie przeziębień i kaszlu.[3] Pomagają organizmowi zwalczać szkodliwe produkty przemiany materii, co jest wskazane szczególnie w chorobach reumatycznych. Czarny bez może także być stosowany jako suplement diety w leczeniu cukrzycy - stwierdzono, że rozpuszczalne w wodzie związki zawarte w kwiatach bzu czarnego są w stanie bezpośrednio stymulować metabolizm glukozy i promować wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki. [4]

 

Jak spożywać owoce czarnego bzu?

Należy pamiętać, aby nie spożywać surowych owoców czarnego bzu - zjadamy je tylko po obróbce termicznej! Podstawową zasadą jest też niezbieranie niedojrzałych owoców - znajduje się w nich toksyczny alkaloid, sambunigryna. 

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem czarnego bzu, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie czarnego bzu do diety w przypadku osteoporozy:

Czarny bez w cieście naleśnikowym

Produkty:

  • ok. 8 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 150 g mąki owsianej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • miód

 

Przygotowanie:

  1. Kwiaty rozłożyć na białym papierze na około godzinę. Następnie przejrzeć kwiaty i potrząsać baldachimami w celu usunięcia nieczystości.
  2. Do miski wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta i ponownie wymieszać.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. W garnku lub na patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby kwiaty były całkowicie zanurzone.
  5. Trzymając za łodygę, zanurzać pojedynczo kwiaty w cieście. Pomagając sobie łopatką lub łyżką, pokryć wszystkie kwiaty ciastem. Podnieść łodygę do góry i potrząsnąć, aby nadmiar ciasta spłynął z powrotem do miski.
    Włożyć do rozgrzanego oleju, wciskając łodygę do dna garnka/ patelni, aby kwiaty się rozłożyły.
  6. Smażyć na średniej mocy palnika na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągać na ręcznik papierowy. Należy poczekać, aż tłuszcz ocieknie z baldachimów.
  7. Podawać z miodem.

 

Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu można wykorzystać, by przygotować:

  • sok z owoców czarnego bzu,
  • odwar z kwiatów czarnego bzu.