Napary z polskich ziół na jesienne wieczory

Jesienne, chłodne, deszczowe wieczory aż proszą się o gorące, rozgrzewające napary. W tym czasie warto korzystać z dobrodziejstw natury i polskich, lokalnych ziół, które w postaci naparów nie tylko świetnie smakują, ale również korzystnie wpływają na organizm. 

Poznaj trzy przepisy na rozgrzewające napary ziołowe. Idealne na jesienną pluchę i chandrę! 

Napar z tymianku, miodu i jabłek

Składniki:

  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 0,5 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250-300 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Gałązki tymianku włóż do kubka i zalej wrzątkiem. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj pokrojone w plastry lub kostkę jabłko oraz miód. 

Napar rozmarynowy z żurawiną

Składniki:

  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 50-60 g świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250-300 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Żurawinę umyj i umieść w rondelku razem z rozmarynem. Zalej wodą i gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną i pękną. Wymieszaj, rozcierając owoce, aby puściły więcej soku. Odstaw do przestudzenia. Napar przecedź przez sitko i przelej do kubka, dodaj miód i wymieszaj. 

Napar miętowo-imbirowy

Składniki:

  • 1 garść świeżej mięty
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250-300 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Miętę i imbir włóż do kubka i zalej gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia. Dodaj miód i wymieszaj.