Napary z polskich ziół na jesienne wieczory
Jesienne, chłodne, deszczowe wieczory aż proszą się o gorące, rozgrzewające napary. W tym czasie warto korzystać z dobrodziejstw natury i polskich, lokalnych ziół, które w postaci naparów nie tylko świetnie smakują, ale również korzystnie wpływają na organizm.
Poznaj trzy przepisy na rozgrzewające napary ziołowe. Idealne na jesienną pluchę i chandrę!
Napar z tymianku, miodu i jabłek
Składniki:
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 0,5 jabłka
- 1 łyżeczka miodu
- 250-300 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Gałązki tymianku włóż do kubka i zalej wrzątkiem. Odstaw do przestygnięcia. Dodaj pokrojone w plastry lub kostkę jabłko oraz miód.
Napar rozmarynowy z żurawiną
Składniki:
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 50-60 g świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka miodu
- 250-300 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Żurawinę umyj i umieść w rondelku razem z rozmarynem. Zalej wodą i gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną i pękną. Wymieszaj, rozcierając owoce, aby puściły więcej soku. Odstaw do przestudzenia. Napar przecedź przez sitko i przelej do kubka, dodaj miód i wymieszaj.
Napar miętowo-imbirowy
Składniki:
- 1 garść świeżej mięty
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 250-300 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Miętę i imbir włóż do kubka i zalej gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia. Dodaj miód i wymieszaj.