Kiełki – bogactwo składników odżywczych
Kiełkowanie nasion to najaktywniejsza faza wzrostu rośliny. W trakcie kiełkowania następuje uruchomienie procesów metabolicznych, substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste. Następuje aktywacja enzymów i synteza minerałów, związków przeciwutleniających, witamin.
Kiełki charakteryzują się niską kalorycznością, w aż 90% składają się bowiem z wody. Kiełki nasion bogate są w białko, witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także w wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, selen, mikroelementy - chrom i lit. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwas linolowy i α-linolenowy. Stanowią doskonałe źródło substancji bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających, immunomodulacyjnych, przeciwnowotworowych.
Włącz kiełki do codziennej diety, szczególnie w czasie wiosennego przesilenia, podczas choroby, w okresie rekonwalescencji czy wzmożonego stresu. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą swoje cenne właściwości. Kiełki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy zupy. Nie tylko przyozdobią danie, ale co najważniejsze wzbogacą je o wartości odżywcze. Kiełki pasują również do sałatek z warzyw i owoców, past wykonanych z roślin strączkowych, koktajli...
Szeroki asortyment kiełków – co możemy kiełkować?
- ziarna zbóż - pszenicę, żyto, grykę, jęczmień, owies, proso
- nasiona roślin strączkowych - soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę mung, groch, fasolę
- nasiona roślin oleistych – dynię, słonecznik
- nasiona roślin krzyżowych - rzodkiewkę, rzeżuchę, brokuła
Ciekawostki:
- ½ szklanki kiełków lucerny zawiera tyle samo witaminy C co 6 szklanek soku pomarańczowego
- 3 łyżki kiełków pszenicy ma więcej błonnika niż jedna kromka pieczywa pszennego pełnoziarnistego
Kiełki wykazują działanie przeciwutleniające, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Obniżają poziom złego cholesterolu, wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają miażdżycy. Działają antynowotworowo. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Wzmacniają kości i poprawiają trawienie. Maja działanie immunomodulacyjne, regenerują organizm i uzupełniają niedobory.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay