Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada kojarzy nam się z wysoką kalorycznością. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dietetycy zalecają 2 kostki czekolady dziennie. Ważne jest, aby była to czekolada wysokiej jakości, z zawartością minimum 70% kakao. Dlaczego? Ponieważ czekolada deserowa dostarcza mniej składników odżywczych i sporych ilości cukru. Czekolada biała jest czekoladą tylko z nazwy, tak naprawdę jest to mieszanka tłuszczu i cukru. Tylko gorzka czekolada o zawartości kakao 70% i więcej stanowi źródło magnezu, żelaza, miedzi, manganu, wapnia, cynku, selenu oraz witamin A, D, E i z grupy B. Ciemna czekolada to doskonałe źródło przeciwutleniaczy: polifenoli, flawonoidów i katechin.
Gorzka czekolada wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Dzięki dużej zawartości magnezu redukuje negatywne skutki stresu, poprawia nastrój, koncentrację i pamięć. Jak pokazują badania gorzka czekolada poprawia przepływ krwi do mózgu oraz funkcje poznawcze szczególnie u osób starszych.
Czekolada gorzka to bogactwo polifenoli, które regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej. Flawonoidy zawarte w czekoladzie chronią przed miażdżycą i zmniejszają ryzyko udarów mózgu. Antyoksydanty zawarte w czekoladzie spełniają jeszcze jedną funkcję, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Ciekawostki:
- Jeśli lubisz się opalać i spędzać czas na słońcu, koniecznie włącz do diety gorzką czekoladę. Zawarte w niej bioaktywne związki chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Flawonole chronią skórę przed uszkodzeniami, które prowadzić mogą nawet do rozwoju raka skóry. Przy okazji poprawiają nawilżenie skóry, która szczególnie tego potrzebuje po kąpielach słonecznych.
- W czasie przeziębienia również warto sięgnąć po gorzką czekoladę. Złagodzi ona kaszel, ponieważ zawiera teobrominę, która hamuje kaszel podobnie jak kodeina, a jednocześnie nie wywołuje uczucia senności.
Polskie, sezonowe owoce, najlepiej z upraw ekologicznych, w połączeniu z gorzką czekoladą to deser idealny.
Justyna Połomska – edukator żywieniowy, dietetyk
Foto: Pixabay