Domowe przetwory na zimę z lokalnych warzyw i owoców
Warzywa i owoce to źródło składników mineralnych, witamin oraz błonnika, które są niezbędne w zdrowej diecie. Najlepszym wyborem są lokalne i sezonowe produkty; co jednak zrobić, żeby cieszyć się nimi cały rok? Odpowiedź jest prosta - przerabiać je samodzielnie w domu w czasie, gdy dostęp do owoców i warzyw jest szeroki.
Do najczęściej przygotowywanych przetworów można zaliczyć warzywa kiszone, sałatki, sosy, soki, nalewki, dżemy, konfitury, marmolady czy powidła.
Skorzystaj z poniższych przepisów i przekonaj się, że przygotowywanie domowych przetworów wcale nie musi być trudne oraz pracochłonne.
Przetwory z warzyw
Surówka z białej kapusty
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 białe cebule
- 2 czerwone papryki
- przyprawy: sól i pieprz
Zalewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- ½ szklanki octu
Wykonanie:
1. Kapustę poszatkować.
2. Obrać marchewkę i zetrzeć na grubych oczkach.
3. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz pokrojoną cebulę.
4. Wymieszać warzywa razem w misce.
5. Składniki na zalewę zagotować aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Zalać warzywa, dodać przyprawy i pozostawić na godzinę.
6. Surówkę przełożyć do słoików, a następnie wekować przez 15 minut.
Sok z pomidorów
Składniki:
- 2 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Pomidory umyć, pokroić i wrzucić do garnka z małą ilością wody na dnie.
- Dodać posiekanego na kawałki selera. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć garnek z ognia.
- Masę przetrzeć przez sitko (oddzielając pestki i skórki).
- Sok ponownie zagotować i przyprawić do smaku. Następnie przełożyć do szklanych, zakręcanych butelek lub słoików. Odstawić, przykryć i poczekać do ostygnięcia.
Przetwory z owoców
Konfitura z gruszek i dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 800 g gruszek
- 300 ml soku z jabłek ekologicznych
- 1 cytryna
- 500 gram cukru żelującego
- cynamon
Wykonanie:
- Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić miąższ w małą kostkę i gotować na małym ogniu z sokiem jabłkowym aż do miękkości.
- Gruszki umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i cukier żelujący. Odstawić na cztery godziny.
- Wymieszać dynię oraz gruszki, gotując je 5-10 minut. Przyprawić cynamonem. Przelać do słoików, zamknąć i odstawić do ostygnięcia.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 300 g miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek niesłodzonego kakao
Wykonanie:
- Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cztery części. Wrzucić na patelnię i dusić przez 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając.
- Godzinę przed końcem czasu dodać cukier, czekoladę oraz kakao. Wymieszać.
- Gotowe powidła przełożyć do słoików.
Życzymy smacznego!