Domowe przetwory na zimę z lokalnych warzyw i owoców

Warzywa i owoce to źródło składników mineralnych, witamin oraz błonnika, które są niezbędne w zdrowej diecie. Najlepszym wyborem są lokalne i sezonowe produkty; co jednak zrobić, żeby cieszyć się nimi cały rok? Odpowiedź jest prosta - przerabiać je samodzielnie w domu w czasie, gdy dostęp do owoców i warzyw jest szeroki. 

Do najczęściej przygotowywanych przetworów można zaliczyć warzywa kiszone, sałatki, sosy, soki, nalewki, dżemy, konfitury, marmolady czy powidła. 

Skorzystaj z poniższych przepisów i przekonaj się, że przygotowywanie domowych przetworów wcale nie musi być trudne oraz pracochłonne. 

Przetwory z warzyw

  1. Surówka z białej kapusty 

Składniki:
- 1 główka kapusty 

- 2 marchewki 

- 2 białe cebule

- 2 czerwone papryki 

- przyprawy: sól i pieprz 

Zalewa: 
- 1 szklanka cukru 

- 1 szklanka oleju rzepakowego 

- ½ szklanki octu 


Wykonanie: 
1. Kapustę poszatkować. 

2. Obrać marchewkę i zetrzeć na grubych oczkach.

3. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz pokrojoną cebulę.

4. Wymieszać warzywa razem w misce.

5. Składniki na zalewę zagotować aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Zalać warzywa, dodać przyprawy i pozostawić na godzinę. 

6. Surówkę przełożyć do słoików, a następnie wekować przez 15 minut.

2. Sok z pomidorów 

SKŁADNIKI: 

  • 2 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych) 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżeczki soli 

     

WYKONANIE: 

  1. Pomidory umyć, pokroić i wrzucić do garnka z małą ilością wody na dnie. 
  2. Dodać posiekanego na kawałki selera. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć garnek z ognia.
  3. Masę przetrzeć przez sitko (oddzielając pestki i skórki).
  4. Sok ponownie zagotować i przyprawić do smaku. Następnie przełożyć do szklanych, zakręcanych butelek lub słoików. Odstawić, przykryć i poczekać do ostygnięcia.

Przetwory z owoców

  1. Konfitura z gruszek i dyni

     

Składniki:

  • 1 kg dyni 
  • 800 g gruszek
  • 300 ml soku z jabłek ekologicznych 
  • 1 cytryna 
  • 500 gram cukru żelującego 
  • cynamon 


     

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić miąższ w małą kostkę i gotować na małym ogniu z sokiem jabłkowym aż do miękkości. 
  2. Gruszki umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i cukier żelujący. Odstawić na cztery godziny.
  3. Wymieszać dynię oraz gruszki, gotując je 5-10 minut. Przyprawić cynamonem. Przelać do słoików, zamknąć i odstawić do ostygnięcia.

2. Powidła śliwkowe z czekoladą 

Składniki:

  • 2 kg śliwek 
  • 300 g miodu 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek niesłodzonego kakao 

     

Wykonanie:

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cztery części. Wrzucić na patelnię i dusić przez 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając.
  2. Godzinę przed końcem czasu dodać cukier, czekoladę oraz kakao. Wymieszać.
  3. Gotowe powidła przełożyć do słoików.

     

Życzymy smacznego!