Jak uniknąć niedoborów witaminy B9 i B12 u osób starszych?
Wiele badań wskazuje na fakt, że niski poziom witaminy B9, czyli kwasu foliowego oraz witaminy B12 w diecie może wiązać się ze słabszym zdrowiem i ryzykiem zapadalności na różne choroby, dotyczy to szczególnie osób starszych.
Badania statystyczne wykazują, że jedna na osiem osób w wieku powyżej 50 lat ma niedobór witaminy B12. Niedobory kwasu foliowego dotyczą co siódmej osoby po pięćdziesiątce. Niestety im starsi jesteśmy tym większe niedobory tych witamin mamy. Niedobór kwasu foliowego u osób w przedziale wiekowym między 50 a 60 lat wynosił już 14%, a u osób powyżej 80 roku życia już 23%.
Nie tylko wiek wpływa na niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego, ale także styl życia i dieta. Większe niedobory maja osoby palące, żyjące samotnie, osoby o niższym statusie społeczno-ekonomicznym.
Kwas foliowy – rola w organizmie:
- bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych
- reguluje funkcjonowanie i wzrost komórek
- obniża poziom homocysteiny
- wpływa na prawidłową pracę mózgu
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- niezbędny u kobiet ciężarnych, zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej
- zmniejsza stany zapalne
Źródła kwasu foliowego: ciemnozielone warzywa, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste.
Witamina B12 – rola w organizmie:
- bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości
- zapewnia prawidłowy skurcz mięśni
- zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego
- uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych
- bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów
- reguluje profil lipidowy
- zapobiega wahaniom nastroju
Źródła witaminy B12: produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym ryby, wieprzowina, wołowina, drób, jajka, mleko i produkty mleczne.
Pamiętajmy, aby nasza dieta była różnorodna, dzięki temu unikniemy niedoborów tak ważnych składników odżywczych, których braki wpływają na nasze zdrowie.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay