Jak uniknąć niedoborów witaminy B9 i B12 u osób starszych?

Wiele badań wskazuje na fakt, że niski poziom witaminy B9, czyli kwasu foliowego oraz witaminy B12 w diecie może wiązać się ze słabszym zdrowiem i ryzykiem zapadalności na różne choroby, dotyczy to szczególnie osób starszych. 

Badania statystyczne wykazują, że jedna na osiem osób w wieku powyżej 50 lat ma niedobór witaminy B12. Niedobory kwasu foliowego dotyczą co siódmej osoby po pięćdziesiątce. Niestety im starsi jesteśmy tym większe niedobory tych witamin mamy. Niedobór kwasu foliowego u osób w przedziale wiekowym między 50 a 60 lat wynosił już 14%, a u osób powyżej 80 roku życia już 23%. 

Nie tylko wiek wpływa na niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego, ale także styl życia i dieta. Większe niedobory maja osoby palące, żyjące samotnie, osoby o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. 

Kwas foliowy – rola w organizmie:

  • bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych
  • reguluje funkcjonowanie i wzrost komórek
  • obniża poziom homocysteiny
  • wpływa na prawidłową pracę mózgu 
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • niezbędny u kobiet ciężarnych, zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej
  • zmniejsza stany zapalne

Źródła kwasu foliowego: ciemnozielone warzywa, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste.

Witamina B12 – rola w organizmie: 

  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości
  • zapewnia prawidłowy skurcz mięśni
  • zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego
  • uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych
  • bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów
  • reguluje profil lipidowy
  • zapobiega wahaniom nastroju

Źródła witaminy B12: produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym ryby, wieprzowina, wołowina, drób, jajka, mleko i produkty mleczne. 

Pamiętajmy, aby nasza dieta była różnorodna, dzięki temu unikniemy niedoborów tak ważnych składników odżywczych, których braki wpływają na nasze zdrowie. 

Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy

Foto: Pixabay