Mięso wieprzowe źródłem żelaza
Żelazo to jeden z niezbędnych składników mineralnych w codziennej diecie. Organizm nie potrafi go wyprodukować samodzielnie, dlatego pierwiastek ten musi być dostarczany razem z pożywieniem. W organizmie człowieka żelazo występuje w ilości od 4 do 5 g. Większość żelaza, bo aż 70%, występuje w hemoglobinie. Jako jej element uczestniczy w transporcie tlenu do komórek organizmu. Żelazo stanowi składnik mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach, umożliwia mięśniom pobieranie tlenu z krwi. Żelazo odgrywa istotną rolę w wzmocnieniu układu immunologicznego, w walce z infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi. Wspomaga pracę układu nerwowego. Umożliwia działanie enzymów, pośrednio bierze udział w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia oraz w produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny, czyli hormonów tarczycowych. Wspiera pracę wątroby i sprzyja detoksykacji.
Zapotrzebowanie organizmu na żelazo wzrasta w okresie dojrzewania, kiedy pojawia się pierwsza miesiączka, w ciąży, u kobiet mających bardzo obfite i długotrwałe miesiączki, u kobiet po menopauzie, a także u osób z nadwagą i otyłością.
O niedoborach żelaza świadczyć mogą takie objawy jak:
- przewlekłe osłabienie i zmęczenie
- łamliwość paznokci i włosów
- bladość skóry
- spadek libido
- zaburzenia rytmu serca
- zadyszka
- zajady w kącikach ust
- afty w jamie ustnej
Mięso wieprzowe to źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Żelazo hemowe, które znajduje się w wieprzowinie, w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, którego źródłem są produkty roślinne, jest o wiele lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Przyswajalność żelaza pochodzącego z mięsa wieprzowego wynosi około 20-30%. Jest to 5-6 krotnie więcej niż z produktów roślinnych.
Mięso wieprzowe jest również bogate w witaminy z grupy B – B6, B12, B9 czyli kwas foliowy. Ułatwia to organizmowi wykorzystać żelazo do procesów krwiotwórczych. Przyswajanie żelaza zwiększa witamina C, której duże ilości znajdziemy w warzywach i owocach. Warto zatem tak komponować posiłki, aby obok bogatego w żelazo mięsa wieprzowego znalazła się porcja świeżych warzyw.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay