Czy warto jeść jajka?
Jajecznica, jajko na twardo, na miękko, omlet… nie ważne w jakiej postaci, warto jeść jajka. Dlaczego? Bo jajka:
- to pełnowartościowe źródło białka
- dostarczają nam wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6)
- to źródło witaminy A, która odpowiada za podział i utrzymanie prawidłowej struktury komórek, zapewnia prawidłowe działanie układu immunologicznego, wykazuje właściwości przeciwutleniające, chroni przed działaniem wolnych rodników, jest niezbędna w procesie widzenia
- stanowią doskonałe źródło witaminy D, odpowiedzialnej za gospodarkę wapniowo-fosforanową. Witaminy, która w sposób istotny wpływa na funkcje poznawcze. Jak pokazują ostatnie badania może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona, a także depresji oraz cukrzycy typu 2. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- dostarczają witamin E i K, B2, B3, B4, B7, B12, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, cynku, jodu, selenu…
W jajkach znajduje się także ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega odkładaniu się złogów w tętnicach, a luteina chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Żółtko jajka zawiera cholesterol, dlatego wiele osób rezygnuje z jajek w codziennej diecie. Jednak w świetle aktualnych badań naukowych, przy zdrowym trybie życia, regularnej aktywności fizycznej i dobrze zbilansowanej diecie, cholesterol pokarmowy nie wpływa znacząco na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Osoby zdrowe nie powinny całkowicie eliminować jajek z diety. Bowiem w jajkach znajduje się lecytyna o właściwościach emulgujących, która rozbija cholesterol i tłuszcz na mniejsze cząsteczki i zapobiega ich przyklejaniu do ścian naczyń. Lecytyna działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia osoby zdrowe mogą spożywać do 7 jajek tygodniowo. WHO rekomenduje nawet 10 jajek na tydzień.
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay