- Pieczywo: z pełnego ziarna
(żytnie, orkiszowe, wieloziarniste, jaglane, gryczane itp), pszenne, pieczywo chrupkie (wafle kukurydziane, ryżowe)
- Kasze gruboziarniste: pęczak, jęczmienna, jaglana, gryczana, bulgur
- Ryż: brązowy, dziki, biały, jaśminowy, paraboiled
- Makarony: z pełnego ziarna
(razowe, gryczane, pełnoziarniste), pszenne
- Ziemniaki: gotowane tradycyjnie w wodzie, na parze, w mundurkach, pieczone bez dodatku tłuszczu
- Płatki: orkiszowe, owsiane, jaglane, gryczane
- Pieczywo: pieczywo cukiernicze, bułki maślane, pieczywo tostowe
Drożdżówki, ciasto francuskie, biszkopty, ciasta, torty
- Kasze drobnoziarniste: manna, kuskus, jęczmienna perłowa
- Ziemniaki: puree, frytki
- Płatki: musli, kukurydziane, śniadaniowe z czekoladą, z dodatkiem miodu lub karmelu