Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze
Jajka przepiórcze to doskonała alternatywa dla jaj kurzych. Jajko przepiórcze stanowi 1/4 jajka kurzego. Średnia waga jednej sztuki to około 10 g. Mimo ich małego rozmiaru, to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Zarówno lekarze, jak i dietetycy zalecają spożywanie jajek przepiórczych głównie dzieciom i osobom starszym, bowiem poza wysoką wartością odżywczą są lekkostrawne.
Jaja przepiórcze dostarczają witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), witaminy A, D, E i K oraz minerały: cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, wapń, fosfor. Jaja przepiórcze mają sporo cholesterolu, ale wpływają pozytywnie na profil lipidowy, podnosząc poziom cholesterolu HDL. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są świetnym zamiennikiem mięsa w diecie. Przy dużej ilości witamin z grupy B to doskonały produkt dla wegetarian. Jaja przepiórcze dostarczają także choliny, która wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz odpowiada za utrzymanie zdrowych błon komórkowych. Wysoka zawartość żelaza i selenu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Kiedy warto zwiększyć ilość jaj przepiórczych w diecie?
- przy anemii, osłabieniu, w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w niedoborach miedzi, szczególnie u osób starszych i dzieci
- w chorobach nerek, wątroby, przy wrzodach żołądka
- w chorobach układu krążenia
- w leczeniu zaburzeń układu nerwowego, depresji, przy obniżonym nastroju
- przy zaburzeniach ciśnienia krwi, w celu ich wyregulowania
- spadku odporności, w celu wzmocnienia układu immunologicznego
- spadku koncentracji, uwagi i energii, w celu poprawy pracy mózgu i polepszeniu funkcji kognitywnych
- przy obniżonym metabolizmie, w celu zwiększenia tempa przemiany materii
- u osób w podeszłym wieku, w celu zmniejszenia bólów kostno-stawowych, poprawę widzenia i słuchu
- u osób narażonych na podwyższone ryzyko promieniowania, jak dowodzą japońskie badania naukowe jaja przepiórcze przyczyniają się do usunięcia szkodliwych dla organizmu radionuklidów
- w stanach zapalnych i infekcjach bakteryjnych
- przy spadku libido, jajka przepiórcze uznawane są za afrodyzjaki
Justyna Połomska – dietetyk, edukator żywieniowy
Foto: Pixabay