Wędliny wieprzowe dojrzewające

Informacje podstawowe

Wieprzowina zaliczana jest do mięs czerwonych, a kawałki tuszy różnią się między sobą zawartością mięsa i tłuszczu w zależności od okolicy ciała zwierzęcia, z której pochodzą. Wyjątkowo wartościowe są chude partie wieprzowe pochodzące z polskich ras rodzimych, w tym złotnickiej pstrej i białej czy puławskiej. Skład odżywczy ma znaczenie zwłaszcza w przypadku chorób dietozależnych, kiedy szczególnie wskazane jest ograniczenie tłuszczu w diecie. 

Polska jest krajem, który ma tradycje i możliwości produkcji mięsa wieprzowego oraz wędlin o wysokiej jakości. Wędliny dojrzewające od wieków goszczą na polskich stołach. Najlepsze części wieprzowe do przygotowania wędlin dojrzewających to schab, polędwiczka i szynka. Proces dojrzewania trwa nawet kilka miesięcy i wydobywa z mięsa wieprzowego unikatowe walory smakowe.

 

Czy wiesz, że…?

 

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie, nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

Właściwości i skład

 

Oryginalna szynka dojrzewająca może poszczycić się nie tylko wybornym smakiem, ale także wysokimi wartościami odżywczymi, które zawdzięcza surowym normom stosowanym w procesie produkcji. Analizując skład odżywczy wieprzowiny okazuje się, że spożywanie jej poszczególnych części jest korzystniejsze niż spożywanie mięsa białego. Co więcej, według badań tłuszcz wieprzowy zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (znacznie korzystniejszych dla naszego organizmu), niż tłuszcz wołowy czy barani. Zaletą wędlin wieprzowych dojrzewających jest to, że najczęściej do ich wyrobu wykorzystuje się chude partie wieprzowe. Znacznie ogranicza to zawartość tłuszczów nasyconych w tych produktach. Oryginalne szynki dojrzewające przewyższają jakością inne wyroby wędliniarskie - nie dodaje się do nich żadnych związków chemicznych, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Dzięki temu cechują się wysoką zawartość białka, minerałów (zwłaszcza żelaza) oraz witamin, np. B12.

 

Rola wędlin wieprzowych dojrzewających w diecie i korzyści zdrowotne

 

Wieprzowina jest wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego białka, którego nasz organizm potrzebuje na co dzień. Białko o kompletnym składzie aminokwasów warunkuje prawidłową pracę wszystkich układów, przede wszystkim odpornościowego, endokrynnego czy mięśniowo-szkieletowego. Wieprzowina jest także bogata w żelazo hemowe, znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, które znajdziemy w produktach roślinnych. Zawiera dużo cynku, selenu, magnezu i potasu. Mięso wieprzowe jest również wyśmienitym źródłem witamin B1, B6 i B12 (wspierają między innymi sprawne działanie układu nerwowego) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, K. 

 

Jak spożywać wędliny wieprzowe dojrzewające?

 

W celu docenienia walorów smakowych wędlin dojrzewających zaleca się spożywać je pod postacią bardzo cienkich, delikatnych plasterków. Dojrzewająca wędlina sprawdzi się znakomicie jako przystawka, zwłaszcza podana z jabłkiem, konfiturą porzeczkową czy śliwką suską sechlońską. Co więcej, bogate walory smakowe wędlin długo dojrzewających sprawiają, że będą one wyśmienitym dodatkiem do śniadania, kolacji czy przekąski. 

Warto zaopatrywać się w wędliny świeże i wysokiej jakości, najlepiej pochodzące z lokalnych hodowli ekologicznych i polskich ras rodzimych. Zaopatrywanie się w wędliny u krajowych, ekologicznych producentów gwarantuje, że podczas ich wyrobu wykorzystano tylko metody naturalne, bez dodatku chemicznych konserwantów ani ulepszaczy.

 

Przykładowe przepisy

 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem wędlin wieprzowych długo dojrzewających, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!

 

Pomysł na włączenie wędlin wieprzowych do diety w przypadku osteoporozy:

Domowa szynka wieprzowa gotowana

Składniki:

  • Szynka wieprzowa tzw. kulka 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki

 

Zalewa:

  • Woda  3 litry
  • ½ szklanki soli 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka chilli 
  • 3 sztuki liści laurowych 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Owoc jałowca

 

Przygotowanie:

  1. Wodę z przyprawami zagotować i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  2. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natrzeć dwoma roztartymi lub pokrojonymi na cienkie plasterki ząbkami czosnku. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i zostawić w lodówce na całą noc.
  3. Po tym czasie obwiązać szynkę bawełnianym sznurkiem i włożyć do zimnej zalewy.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Woda nie może zacząć mocno wrzeć. Zostawić w garnku pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Szynka ma stygnąć powoli w temperaturze pokojowej.
  5. Następnego dnia ponownie zagotować wodę z szynką, zmniejszyć ogień i gotować jak poprzednio przez 15 minut. Odstawić jak wcześniej do powolnego ostygnięcia.
  6. Całkowicie wystudzoną szynkę wyjąć z zalewy i zostawić do odsączenia.

 

 

Pomysł na włączenie wędlin wieprzowych do diety w przypadku nietolerancji laktozy:

Roladki z szynki wieprzowej

Składniki:

  • 10 plastrów wędliny wieprzowej długo dojrzewającej
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek chrzanu

 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Ugotowane jajka wymieszać z chrzanem.
  3. Przygotowaną masę zawinąć w plastry wędliny.