Dzika róża
Informacje podstawowe
Dostępność dzikiej róży
Dzika róża to krzew uprawny hodowany na całym świecie, osiągający wysokość do 3 metrów. Jest ona rośliną prostą w uprawie. Jej czerwone owoce o wrzecionowatym kształcie dojrzewają w miesiącach jesiennych i zbiera się je późną jesienią (od września do listopada). [1]
Co znajdziesz w 100 gramach?
Czy wiesz, że…?
Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat!
Właściwości i skład
Owoce dzikiej róży są skarbnicą niezwykle dużej ilości witaminy C - jej dzienne zapotrzebowanie pokryją nam 1-3 owoce. Zawierają m.in. związki przeciwutleniające takie jak związki fenolowe i karotenoidy oraz witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, garbniki i pektyny. [2]
Rola dzikiej róży w diecie i korzyści zdrowotne
Zawarta w owocach dzikiej róży witamina C wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje. Silne działanie antyoksydacyjne flawonoidów zwalcza szkodliwe wolne rodniki, tym samym zapobiegając procesom starzenia się komórek i zmniejszając ryzyko rozwinięcia się nowotworów. Właściwości tych owoców sprawiają, że są one pomocne w regulowaniu nadciśnienia tętniczego, w leczeniu niestrawności i problemów jelitowych, dobrze wpływają też wygląd skóry i zmniejszają uczucie zmęczenia.
Jak spożywać owoce dzikiej róży?
Zalecane jest samodzielne przygotowanie przetworów z owoców dzikiej róży, jeżeli chcemy ograniczyć ilość spożywanego cukru i sztucznych dodatków.
Przykładowe przepisy
Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem owoców dzikiej róży, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!
Pomysł na włączenie czarnego bzu do diety w przypadku nadciśnienia tętniczego:
Konfitura z dzikiej róży:
Składniki:
- 500 g płatków dzikiej róży
- 1-1,5 szklanka cukru lub ksylitolu
- 2 cytryny
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Z każdego płatka róży odkroić biały koniec przy nasadzie. Płatki opłukać w zimnej wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Zagotować wodę i wsypać do niej płatki - gotować ok. 5 min. W tym czasie wycisnąć sok z dwóch cytryn. Do garnka z płatkami wsypać cukier/ksylitol, wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 40 min na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Gorącą konfiturę wlać do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.
Sok z dzikiej róży:
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 5 dag cukru
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie umyć, wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą (1l).
- Gotować na średnim ogniu ok. 15 min, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gdy owoce zmiękną, odcedzić sok i zalać 500 ml wody z kwaskiem cytrynowym.
- Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 min.
- Sok ponownie odcedzić i wymieszać z tym otrzymanym w I etapie.
- Dosłodzić i wlewać do wyparzonych szklanych butelek.
- Pasteryzować 15-20 min w 90 stopniach.
Owoce dzikiej róży można też przygotować na poniższe sposoby:
- polędwiczki wieprzowe w sosie różanym,
- nalewka z dzikiej róży,
- herbata z dziką różą.