Malina

Informacje podstawowe

Dostępność malin

Malina to niewielki krzew uprawny, którego owoce nadają się do spożycia na surowo, jak i w postaci przetworów - soków, dżemów, konfitur. Spotkać ją możemy w lasach, zaroślach, ziołoroślach oraz na zboczach. Sezon na maliny zaczyna się w czerwcu i trwa do końca września. Wybierając maliny, warto sięgać po te z upraw ekologicznych.

Co znajdziesz w 100 gramach?

Kalorie
52kcal
Tłuszcz
0.65g
Białko
1.2g
Węglowodany
11.94g
Błonnik
6.5g
Cukier
4.4g
Witamina C
26.2mg

 

Czy wiesz, że…?

Gdy kupujesz produkt spożywczy, który jest uprawiany bądź hodowany blisko Ciebie nie musi on pokonać dalekiej drogi, by trafić na Twój stół. Zachowa więc dłużej świeżość, dzięki czemu nie trzeba go przetwarzać. Dlatego też robiąc zakupy warto wybierać produkty lokalne! Jakie są inne korzyści kupowania żywności pochodzącej z Twoich okolic? Badania dowodzą, że bakterie w naszych jelitach kształtują się na bazie środowiska, w którym przebywamy - najlepszy wpływ zatem na funkcjonowanie naszego organizmu będą miały właśnie te produkty, które nasza flora bakteryjna zna już od lat! 

 

 

Właściwości i skład

Maliny są źródłem witamin z grupy B, witamin C, E i K1 oraz minerałów: cynku, magnezu, miedzi, manganu, fosforu i żelaza. Zawierają także kwasy cytrynowy, jabłkowy i salicylowy oraz pektyny, związki śluzowe i antocyjany (silne przeciwutleniacze) oraz błonnik pokarmowy.

 

Rola malin w diecie i korzyści zdrowotne

Maliny mają działanie przeciwmiażdżycowe i wspomagają serce wraz z układem krwionośnym. Zawarta w nich witamina C wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Ich działanie moczopędne pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co można wykorzystać w leczeniu nadciśnienia tętniczego.[2] Regulują pracę jelit oraz hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Mają właściwości antynowotworowe.[3]

 

Jak spożywać maliny?

Jeżeli mamy taką możliwość, maliny najlepiej jeść prosto z krzaka. Delikatny owoc rozpada się pod wpływem wody, dlatego jeżeli chcemy je umyć, należy to robić szybko, niewielką jej ilością. Najlepiej przechowywać maliny niemyte w lodówce i wyjmować na 30 min przed podaniem, żeby rozwinęły swój wspaniały aromat.

 

Przykładowe przepisy 

Jak w niebanalny i smaczny sposób urozmaicić naszą dietę z wykorzystaniem polskich malin, nawet w przypadku specjalnych zaleceń żywieniowych? Sprawdź poniższe przepisy!


 

Pomysł na włączenie malin do diety w przypadku dny moczanowej:

Kisiel z siemienia lnianego

Składniki (jedna porcja):

  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%
  • 1 dojrzała gruszka
  • 3 garści malin

 

Przygotowanie:

  1. Siemię zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia.
  2. Gruszkę umyć i pokroić, maliny opłukać.
  3. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

 

 

Pomysł na włączenie malin do diety w przypadku IBS:

Śniadaniowa komosa ryżowa z owocami

Składniki (jedna porcja):

  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 3 garści malin
  • 1 banan
  • 1 garść orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

  1. Komosę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ugotowaną komosę odcedzić, przełożyć do miseczki i zalać ciepłym mlekiem.
  3. Dodać umyte maliny i drobno posiekane orzechy włoskie.

 

Pomysł na włączenie malin do diety w przypadku PCOS:

Pudding ryżowy z musem porzeczkowym i malinami

Składniki (jedna porcja):

  • torebka ryżu
  • 150 ml mleka 2%
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • 1 garść malin

 

Sposób przygotowania:

  1. Mleko z dodatkiem wanilii zagotować w garnuszku.
  2. Dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 15 min., mieszając co jakiś czas.
  3. Masę przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia.
  4. Owoce umyć.
  5. Porzeczki zblendować na gładką masę i polać ugotowany ryż.
  6. Podawać z malinami.

 

 

Pomysł na włączenie malin do diety w przypadku chorób trzustki:

Malinowy budyń jaglany

Składniki:

  • ¼ kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1/2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
  • Łyżka soku malinowego

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, gotując ją na mleku na małym ogniu.

Ugotowaną kaszę zmiksować w blenderze z malinami. Przełożyć do miseczki i polać sokiem malinowym. 

 

Na bazie malin można przygotować także:

  • polędwiczka wieprzowa na sałacie z sosem malinowym,
  • koktajl malinowy na kefirze,
  • czekoladową owsiankę z malinami.